Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #programowanie

Mirki szanowne, jest tu może ktoś zaznajomiony z rekrutacją pod web dev?

Zastanawia mnie, co dokładnie rekruterzy oczekują od osoby aplikującej na stanowisko juniora bądź na płatny staz, jako pierwszą pracę w branży? Co powinno znajdywać się w portfolio?

Spotkałem się z opiniami, że wystarczy kilka prostych projektów, jak klony znanych stron, jakieś duperele typu tic-tac-toe czy inne todo listy.

Ale są również opinie, że bez dwóch czy trzech MERN stackowych aplikacji w portfolio i zaawansowanej znajomosci DS&A, to nawet nie próbuj aplikować na bezpłatny staż XD.

Jak to wygląda na rynku europejskim?
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisterHeiden: Web dev web devowi nierówny. U jednych firm będą wymagali serwerów, SEO i szmerów bajerów, żeby ogarniać strony klientów, a u innych firm będą wymagali znajomości robienia zaawansowanych animacji, żeby trzaskać landing page produktowe. Ostatnio szukaliśmy web developera do naszego zespołu, no to rozstrzał stacków technologicznych i w ogóle specyfiki tego co robią w obecnych firmach to jest jakiś Kosmos. U nas chyba przyjęło się, że web developer zajmuje
  • Odpowiedz
@austra: Dzięki za odpowiedź. Ja w sumie to mieszkam na tym Zachodzie i tutaj web dev jest rozumowany dokładnie tak, jak to opisujesz.

Mnie głównie interesuje Reactjs i pod tym buduje swoje portfolio.
  • Odpowiedz