Wpis z mikrobloga

Może by tak w końcu zacząć uwzględniać dobrostan człowieka, a nie tylko optymalizować wszytko względem $?

@szpongiel: Jak miasto oszczędzi na domach i infrastrukturze, to może obniżyć podatki, organizować festyny, dopłacać do świadczeń medycznych itd. Czyli każda optymalizacja budżetowa w mieście oznacza więcej środków na inne potrzeby, co zazwyczaj zwiększa dobrostan.

Ale przedmieścia mają drugą stronę: to złodzieje czasu. Nie masz w pobliżu bibliotek, dyskotek, barów, restauracji, placów zabaw, siłowni, deptaków,
  • Odpowiedz
Podstawowym problemem tego wątku jest zakładanie z góry że trzeba siłą narzucać ludziom gdzie mają mieszkać. Niech będą centra, osiedla, suburbia i wsie. Niech każdy sobie wybierze co mu pasuje. Każdy płaci za to co dostaje. Jak ktoś ma domek na suburbiach w USA to płaci od tego odpowiedni podatek, więc #!$%@? że to przynosi straty to jest nieporozumienie. Wręcz przeciwnie - to jest w #!$%@? dochodowy biznes dla gmin i miast
  • Odpowiedz
@Tivarowski: a mi się prawie podoba, ogólne podobny układ jest fajny, tylko tutaj problem jest że zrobili labirynt, a wystarczyło trochę pograć w cities skylines i by umieli zrobić fajne osiedle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Tivarowski: szef mieszka w takim, w Houston, i mówi że 20 minut wyjeżdża z tego na główna drogę, ja tyle do roboty rowerem nie jadę ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@spie_z_tata: Tylko właśnie jej nie spełnia XD Coś takiego jest koszmarem dla komunikacji miejskiej i co chwilę sami Amerykanie piszą felietony, że taka zabudowa realnie odcina od możliwości normalnego życia każdego bez samochodu. Pomyśl np. że całą młodości do 18 musisz być wszędzie transportowany niemal od drzwi do drzwi przez rodziców. To rzeczywistości wielu ludzi w takiej zabudowie. Do tego one są ogromne więc każda karetka, strażacy, policja musi się przebijać
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Tivarowski: szef mieszka w takim, w Houston, i mówi że 20 minut wyjeżdża z tego na główna drogę, ja tyle do roboty rowerem nie jadę ¯_(ツ)_/¯

@wfm125m: Pytanie czy został zmuszony do zakupu tej nieruchomości bronią przystawioną do głowy? Jeśli nie, to mi go nie szkoda. Tak samo jak nie szkoda mi siebie samego, gdy przeprowadziłem się dalej od centrum i więcej zajmuje mi wyjście na miasto. Czy też znajomych
  • Odpowiedz