Aktywne Wpisy
Guadalajara +122
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Pan_Slon +58
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Pojazd A jedzie lewym pasem po dwupasmowej drodze z pierwszeństwem. Prawy pas jest wolny.
Dojeżdza do skrzyżowania, na którym chce pojechać na wprost. Z drogi podporządkowanej z prawej strony chce skręcić w prawo pojazd B. Bezpośrednio za skrzyżowaniem jest przejście dla pieszych bez sygnalizacji.
Czy pojazd B musi poczekać aż samochód A przejedzie przez skrzyżowanie?
Jeśli nie, to zmusiłby pojazd A do zmniejszenia prędkości, tak aby nie było wyprzedzania na przejściu dla pieszych. Jednak taka sytuacja jest chyba wymuszeniem pierwszeństwa.
Pytania do ankiety
1. B może wjechać, A zwalnia aby nie wyprzedzić na przejściu.
2. B nie może wjechać, ponieważ wymusiłby zmniejszenie prędkości na A, zatem nie ustąpiłby pierwszeństwa przejazdu.
3. A powininen jechać prawym pasem, a B czeka aż A przejedzie.
Do zapoznania sie tez stanowisko Marka Dworaka z programu Jedź Bezpiecznie
https://youtu.be/hdirHTnBhTk?t=263
#prawojazdy #samochody #prawo
źródło: comment_1664288512KshDszrMbRTcmnzn3cThCn.jpg
Pobierzjak to jest
@kuriozalny_prestydygitator: Hehehe. Ale przecież zmniejszenie prędkości pojazdu A nie byłoby wynikiem wjazdu z podporządkowanej na główną pojazdu B, tylko obecnością przejścia. Nie jest to wymuszenie pierwszeństwa.
Gdyby przejście było 200m dalej, to też pisałbyś, że B wymusił na A bo zmusił go do hamowania przed
rel Art.2 prawo o ruchu drogowym
źródło: comment_16643142396Q7ZZg0dcYPe7TMir0Ki9i.jpg
Pobierzten "ruch" o którym mowa, to właśnie w tym przypadku wjazd z podporządkowanej na drogę z pierwszeństwa. Wykonując wjeżdżanie z podporządkowanej na prawy pas drogi z pierwszeństwem, wjeżdżający nie zmusza w żaden sposób pojazdu na lewym pasie drogi z pierwszeństwem do zmiany prędkości. Zmiana prędkości przez ten pojazd jest wymuszona z powodu zakazu wyprzedzania (A więc przejeżdżania obok