Aktywne Wpisy
#czujedobrzeczlowiek
Właśnie dokonałem obywatelskiego zatrzymania pijanego kierowcy. Moja uwagę zwróciła niebezpieczna jazda kierowcy na zagranicznych blachach i zadzwoniłem na policję i kontynuowałem pościg na polecenie dyspozytora jednocześnie mówiąc gdzie jestem żeby patrol mógł zatrzymać samochód. Kilka razy na czerwonym przejechałem ale podobno nie będę mieć mandatu xD
Szczerze jestem pod wrażeniem reakcji policji bo dosłownie po 5 minutach i kilku skrzyżowaniach temat był załatwiony. Zabawę zaczęliśmy przed Zachodnim jadąc od Centrum a to miejsce to jest za metrem Płocka.
Z
Właśnie dokonałem obywatelskiego zatrzymania pijanego kierowcy. Moja uwagę zwróciła niebezpieczna jazda kierowcy na zagranicznych blachach i zadzwoniłem na policję i kontynuowałem pościg na polecenie dyspozytora jednocześnie mówiąc gdzie jestem żeby patrol mógł zatrzymać samochód. Kilka razy na czerwonym przejechałem ale podobno nie będę mieć mandatu xD
Szczerze jestem pod wrażeniem reakcji policji bo dosłownie po 5 minutach i kilku skrzyżowaniach temat był załatwiony. Zabawę zaczęliśmy przed Zachodnim jadąc od Centrum a to miejsce to jest za metrem Płocka.
Z
b_oski +11
#tinder #p0lka #madka #madki #scianaboners
Zdaję każdy punkt, ale ona nie zdaje mojego:
- masz gówniaki z innym.
Zdaję każdy punkt, ale ona nie zdaje mojego:
- masz gówniaki z innym.
Do wyliczenia stawki godzinowej przyjąłem, że w ciągu roku mamy 215 dni pracujących, ponieważ:
* 250-251 dni pracy/rok
*-26 urlop/rok
* -10 (około) chorobowe/rok
Czyli
144576 - roczny koszt pracodawcy
144576/215/8 = około 84zł/h
Jak to jest z tym vatem na fakturze? Czy to dodatkowy koszt dla pracodawcy? (wszędzie widzę ogłoszenia kwota + vat)
Według kalkulatora przechodząc z UoP na B2B będę zarabiał 12 600zł netto, a pracodawca nie poniesie z tego żadnych dodatkowych kosztów. Czy dobrze to zrozumiałem?
#programowanie #jdg #pracait #it #programista15k
Nie, VAT jest dla niego neutralny, tak samo dla Ciebie będzie, bo będziesz go musiał oddać w całości bądź w części, jeżeli będziesz miał co odliczyć od tego.
Można w uproszczeniu powiedzieć, że to nie jest koszt dla firmy, bo ten VAT co wysłają Tobie, odejmują od tego co wysyłają do urzędu.
Masz teoretycznie 12600 netto, ale od tego musisz jeszcze zapłacić ZUS(nie przez pierwsze pół roku) i podatek dochodowy
Czemu jest niby w plecy o VAT? XD
Oczywiście przechodząc na b2b starałbym się wynegocjować lepszą stawkę, ale nawet zakładając, że nic bym nie ugrał to mając mały zus zostaje mi w kieszeni 10200zł zamiast niecałych 7
@JaTobieTyMi: Jeżeli masz pracę zdalną, to byle katar nie powoduje braku pracy, a co za tym idzie dniówki. Osobiście wziąłem tylko raz dzień wolny z powodu choroby - kiedy po wyrwaniu zęba cierpiałem tak mocno, że jakiekolwiek skupienie na laptopie było wykluczone - a pomniejsze niedyspozycje nikogo nie interesowały, póki zadania się zgadzały ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chyba, że masz poważniejsze problemy
Generalnie 10k brutto to okolice kwoty przy której można zaczynać myśleć o B2B, ale trochę na pograniczu opłacalności (bo właśnie tracisz urlop i ochronę w
I pamiętaj, żeby założyć działalność od drugiego dnia miesiąca, wtedy masz dodatkowy miesiąc tej ulgi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@NoMoreTearsJustSmile: zaczynająć jdg i będąc kontrahentem byłeog pracodawcy od razu wchodzi na pełny ZUS.
@pawzad: Nawet jeżeli przejdę do innej spółki?
@JaTobieTyMi: dziękuję
@bambuka:
@JaTobieTyMi: Polecam też swój https://jakipit.pl Zawsze lepiej liczyć rocznie na B2B, jest łatwiej.
Do kseigowości polecam Infakt https://www.infakt.pl/polecam/biurorachunkowe/ link ze żnizką
Każdy kto jest VATowcem "nie płaci" VATu robiąc zakupu np Twoich usług, ale jak coś sprzedajesz i jesteś na VAT to trzeba go doliczyć co jest niefajne jeśli klientami są osoby prywatne bo wtedy koszt usług i produktów jest droższy o VAT