Wpis z mikrobloga

W Polsce mamy najniższą liczbę pokoi przypadających na mieszkańca. Jaka jest waszym zdaniem optymalna liczba pokoi przypadająca na osobę w mieszkaniu bądź domu, by móc w nim komfortowo mieszkań i funcjonować? Wiadomo wielkość (a właściwie powierzchnia) ma znaczenie jak w każdej dziedzinie, ale skupmy się na ilości.
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #dom #budownictwo #kredythipoteczny #ankieta #pytanie
Dusk_Forest77 - W Polsce mamy najniższą liczbę pokoi przypadających na mieszkańca. Ja...

źródło: comment_1664119686VgdP3E7LxxFfT5pC0jyRWw.jpg

Pobierz

Jaka liczba pokoi przypadająca na osobę jest Twoim zdaniem optymalna

• Mniej niż jeden 3.6% (8)
  • Jeden 49.8% (110)
  • Dwa 34.8% (77)
  • Trzy 3.6% (8)
  • Cztery 2.3% (5)
  • Więcej niż cztery 5.9% (13)

Oddanych głosów: 221

• 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wychwalany: To ja sie was pytam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak dla mnie dla pary optymalne są 4 pokoje, jedna wspólna sypialnia, salon, plus po jednym pokoju/gabinecie na swoją pracę, pasję itp Trzy też spoko jeśli nikt nie pracuje na zdalnym.
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: teoretycznie tak, ale lepiej patrzeć na metraż. Nie lubię pokoi 7-8m2, wolałbym 15m2 i żeby miał dwie funkcje. A często na rzutach deweloperskich widze sypialnie w ktore na wcisk wchodzi łóżko i mała szafa, nie ma tam nawet miejsca na powietrze i pewnie rano tam bardzo śmierdzi :D Dla mnie pokoje hotelowe za za ciasne
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: a jak będziemy w tym liczyć salon?
Moim zdaniem 3 - sypialnia + salon + gabinet + balkon na fajka i można sobie komfortowo żyć. Ponadto kuchnia + łazienka, WC może być osobno i w takim mieszkaniu / domu można sobie już bardzo komfortowo żyć.
Oczywiście, jeśli dojdzie partnerka, to kolejny pokój byłby zbędny / zależy od metrażu. Dla każdego dzieciaka można dodać osobny pokój.
Nie mówię tu jeszcze
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: nie ma mieszkan z 6 czy 8 pokojami. A osoby ktore znam i maja tak duze domy to marudza ze pokoje stoja puste i nie sa grzane. Teraz idzie sie w kierunku duzych wspolnych przestrzeni a nie małych klitek. Mam salon z aneksem 40 m2. Podzielilbys to na 3 pokoje?
  • Odpowiedz
3 pokoje: 1. salon/jadalnia, może się w nim też znajdować tzw. "pracownia czysta" (biurko z komputerem), 2. sypialnia, 3. warsztat/"pracownia brudna" gdzie można mieć bałagan
  • Odpowiedz
@Wychwalany: A czemu miałbym dzielić, duży salon to imo podstawa, nawet taki 80m2 jest spoko jak kogoś stać. A czemu mamy się oganiczać do mieszkań? W domach to już nikt nie mieszka? Mieszkania 6 pokojowe jak najbardziej istnieją, tylko mają od 150 m2 w górę. W pierwszym swoim wpisie, zaznaczyłęm że wielkosć ma znaczenie, ale tutaj mi chodzi o ich liczbę na osobę.
  • Odpowiedz
@Acri: Masz szczęście, że mam duży dom z ogrodem i nie muszę się użerać z ludźmi Twojego pokroju, bo miałbyś z mojej strony różne nieprzyjemności, jeśli zwrocilbys mi uwagę. Ale ja tam nigdy nie przywykłem do mieszkania w bloku ( ͡° ͜ʖ ͡°). Dla Twojej wiadomości jeśli to mój balkon, nawet w bloku, to mogę sobie na nim palić dowolną ilość szlugow, a jeśli Ci to
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: Dokładnie tak. Dom to świetna sprawa a przede wszystkim prywatność i ostoja normalności w tym chorym świecie. Robisz sobie co chcesz, jak Tobie się podoba i jak Tobie pasuje, chcesz zaprosić gości i zrobić caloweekendowa impreze? Proszę bardzo. Chcesz zrobić sobie frytki o 3 w nocy? Jak najbardziej - nikt nie będzie miał do Ciebie pretensji. A nie, że kominiarz wbija Ci na chatę i szantażuje Cię, że musisz
  • Odpowiedz
Mieszkania 6 pokojowe jak najbardziej istnieją, tylko mają od 150 m2 w górę.

@Dusk_Forest77: to muszą to być jakieś baaaaaardzo stare mieszkania bo obecnie na takie nie ma obniżonej stawki VAT i za zakup i wszystkie usługi remontowe, wykończeniowe płaci się 23% VAT co pewnie nikomu się nie opłaca ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jeśli to mój balkon, nawet w bloku, to mogę sobie na nim palić
  • Odpowiedz