Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tutaj i nie tylko tutaj część osób to totalni ignoranci?
W sensie Mirek albo mirabelka pakuje kasę i ma pikaczu fejs bo spada/rośnie i pyta dlaczego, zwłaszcza w dniu kiedy są ważne odczyty, wtedy ilość takich wpisów rośnie.
Dla mnie jest to skrajnie lekkomyślne (pomijam inwestorów akcyjnych co kupią sobie coś na parę lat, chociaż dalej to wymówka).

Tym bardziej nie rozumiem grania czegoś bo "rośnie to hehe zarobię, albo spada". A pytań o zwykły kalendarz ekonomiczny jest mnóstwo, gdzie to powinna być podstawa do przygody z giełda.

Może jestem dziwny ale dalej mnie to dziwi, taka lekkomyślność.
#gielda #inwestycje
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A pytań o zwykły kalendarz ekonomiczny jest mnóstwo

@picasssss1: to jest dobry wskaznik czy jestesmy blisko dolka czy nie
wszyscy niedzielni inwestorzy, ktorzy wyplyneli na pocovidowej hossie musza sie wyzerowac i zniknac
dopoki tak sie nie stanie dluga droga w dol przed
  • Odpowiedz
@151346136: tracić wiarę zaczniemy jak zacznie spadać znacznie mocniej niż rynek. Spółki tech/wzrostowe to teraz chyba najgorsza opcja na aktualne czasy i fakt że od miesięcy trzyma w miarę podobny poziom raczej uspokoja. Ale jakby poszło na 5$ to trochę przypał :D
  • Odpowiedz
@gonzo91: myślę, że wystarczająco dużo w tym już umoczył, żeby miało to znaczenie
i jak PLTR zjedzie do powiedzmy $4 to może się zniechęcić chociaż do pisania na wykopie (mimo że pozycję będzie trzymał)
  • Odpowiedz
@picasssss1: Ja obserwuję od kilku miesięcy wpisy kilku osób i już wiele tygodni temu doszedłem do wniosku, że ci ludzie się wyzerują. Bo robią takie głupoty, bo pytają czemu coś spadło. A jak już spadło i nie rozumieją dlaczego to zamiast przez chwilkę nie ruszać pieniędzy i doczytać, przeanalizować to oni w strachu przeskakują na następną spółkę. Na pierwszej u-------ą 20%, na kolejnej podobnie i tak do wyzerowania.

A potem
  • Odpowiedz
@picasssss1: mi się wydaje że większość osób inwestuje na zasadzie "jest dołek, od teraz tylko up", myślą że akcje konkretnej firmy są oderwane od reszty rynku i można znaleźć złotego graala niezależnie od otoczenia i obserwowania jak radzi sobie cały sektor.
Szukanie dołków to śmierdząca sprawa, tak samo jak granie kontrariańsko do rynku.
  • Odpowiedz