Wpis z mikrobloga

@switcher20: Zaznaczać, że to nie ona jako ona jest #!$%@?, że to tylko chwilowo źle działa chemia w głowie, biologia. A ona jest spoko, wartościowa i jak spróbuje leczenia, to przypomni sobie, jak to było, zanim zaczęła się tak paskudnie czuć. Jak mi zaczęły działać leki, to jakby mi ktoś oddał życie - przez chorobę dosłownie zapomniałam, jaka byłam normalnie, nie byłam w stanie sobie tego przypomnieć. Może ona też
  • Odpowiedz
@switcher20: To że mówi że ma ciężką depresję to nie znaczy że ją ma, ciężka depresja akurat jest dość rzadka (człowiek jest srogo zahamowany, leży jak warzywo bez żadnych emocji, nie jest w stanie praktycznie nic robić, czasem są jeszcze objawy psychotyczne). Jak chcesz rozmawiać to rozmawiaj jak z normalną osobą, bez poruszania tematu choroby.
No ale napij się rumianku można sb odpuścić.
  • Odpowiedz
Takie osoby zazwyczaj potrzebują zrozumienia i współczucia.
„Współczuje ci że sie tak czujesz”, „Na pewno jest to ciężkie dla ciebie”, „Przykro mi że przez to przechodzisz”, „Mam nadzieje że z tego wyjdziesz, że przyjdą dla ciebie lepsze dni”, „Życzę ci żebyś czuła sie lepiej” - coś takiego powinno być w porządku.
  • Odpowiedz
Osoby z depresją mają też bardzo zaniżone poczucie własnej wartości dlatego fajnie byłoby też rzucić jakiś komplement, dobre słowo - wiesz, nie banał że jest ładna ale coś dopasowanego do jej osobowości albo nawet że jest dzielna, silna, coś takiego.
  • Odpowiedz
@switcher20: Nie polecam słuchać się słuchać Inphinitasa, jest to samozwańczy psychiatra, który już tu nie raz żartował sobie z tego, że ktoś ma myśli samobójcze albo uważa, że ktoś kłamie, że leki nie działają, bo one muszą według niego zawsze działać. Mnie próbował wmówić, że nic mi nie jest i żebym wyszedł sobie do ludzi xD. Jak powiedziałem, że to też nie pomaga to zakończył dyskusję, bo zabrakło mu argumentów.
  • Odpowiedz
@choochoomotherfucker: "Pamiętaj, że nie jesteś z tym sam" xD. Bardzo przydatne info jak na codzień widzisz samych wesołych ludzi i nikogo z problemami. W ogóle ta tabelka to jest chyba dla ludzi z minusowym IQ, bo te z niektórych po prawej teksty to chyba musiałby totalny debil z wodogłowiem powiedzieć.
  • Odpowiedz
@Kamilo67: Przecież istnieją ludzie, którzy twierdzą, że depresja nie istnieje, że to wymysł, moda itp. i JAKBYŚ SIE WZIOŁ ZA JAKOMŚ ROBOTE, TO OD RAZU BY CI TE TWOJE DEPRESJE PRZESZŁY. Choć z drugiej strony, takie osoby pewnie nawet by do takiej tabelki nie zajrzały.
  • Odpowiedz
@choochoomotherfucker: Myślę, że takie barany to powinny się przede wszystkim trzymać z daleka od ludzi z depresją i samemu iść na terapię czy cokolwiek, żeby zrozumieć choć podstawy. Prawda jest taka, że wiele problemów wynika właśnie z braku wiedzy ogółu społeczeństwa.
  • Odpowiedz