Wpis z mikrobloga

Cześć, jakie polecacie karty do użytku na raspberrypi?

Mam dwuletnie doświadczenie z SanDisk Extreme, SanDisk Extreme Pro, Goodram M1AA, Kingston Canvas Select Plus oraz podróbką SanDisk Extreme (maliny chodzą niemalże 24/7 z tymi kartami, ale nie tyram jakoś mocno ich na write, ale wiadomo - to linux).

Oczywiście podróbka SanDisk Extreme padła najszybciej - po miesięcznym użytkowaniu, jeden Goodram M1AA padł mi całkiem niedawno, ale nie kojarzę po jakim czasie używania (jedne z nich chodzą ponad dwa lata, niektóre były uruchamiane z opóźnieniem).
Jak na razie reszta się trzyma dobrze.

Zastanawiam się czy macie inne sprawdzone karty SD oraz czy monitorujecie jakoś sprawność kart podłączonych do raspberry czy z czasem nie ulegają degradacji, aby zapobiegać awarii?

Oznaczam #fotografia, bo też pewnie mają doświadczenie w kartach.
#raspberrypi #linux
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TiREX: Jak mi padła po 3 latach to podłączyłem stary dysk HDD i działa szybciej niż karta U1. Dodatkowym plusem jest dostęp do SMARTa i przynajmniej możesz przewidzieć, że coś może się stać. A karta pewnego dnia przechodzi w tryb tylko do odczytu i tyle.

@To_ja_moze_pozamiatam: Na starszych też. https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/raspberry-pi.html#usb-mass-storage-boot

Available on Raspberry Pi 2B v1.2, 3A+, 3B, 3B+, 4B, 400 and Zero 2 W, and Raspberry Pi
  • Odpowiedz
@TiREX: jeżeli chcesz używać kart to polecam log2ram, który sprawia, że logi zapisują się do RAM-u i to zrobi gigantyczną różnicę.
https://github.com/azlux/log2ram
Najwięcej zależy od tego, jak używasz raspberry, bo możesz jedną kartę używać przez 10 lat, a możesz zajechać ją w tydzień - marka będzie miała marginalne znaczenie. Tak samo podpowiedzi, że ta karta lepsza, a tamta gorsza, będą stanowiły dowód anegdotyczny, bo żeby określić żywotność musiałbyś zrobić kompleksowe
  • Odpowiedz
Najwięcej zależy od tego, jak używasz raspberry, bo możesz jedną kartę używać przez 10 lat, a możesz zajechać ją w tydzień - marka będzie miała marginalne znaczenie. Tak samo podpowiedzi, że ta karta lepsza, a tamta gorsza, będą stanowiły dowód anegdotyczny, bo żeby określić żywotność musiałbyś zrobić kompleksowe porównanie w kontrolowanych warunkach z wieloma kartami jednej marki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@antek_akrobata: akurat mam 10 takich
  • Odpowiedz