Wpis z mikrobloga

Pytanko do #python #telegram

Stworzyłem bota na telegramie i chciałbym zaimplementować do niego kalkulator. Po wywołaniu /calc chciałbym, żeby w telegramie wyskoczyła fukcja z innego pliku python, w którym ten kalkulator jest napisany. Docelowo użytkownik podawałby dwie cyfry, a wynikiem jest kilka wyników różnych działań. Wszystko miałoby się wyświetlać na telegramie.

Dziękuje za pomoc
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zwei: mam plik calculator.py oraz telegrambot.py

Chcialbym wywołać w telegrambot.py wywołać pod okresloną komendą (dajmy na to /calc) cały skrypt zapisany w calculator.py

def calc(update):
  • Odpowiedz
@PedzacaGuma: ok, to już cokolwiek mówi, ale nadal nie ma tam sedna problemu. Co dokładnie ci nie działa? Z tego, co widzę, to umiesz zarejestrować daną komendę pod dany handler. Czy ten handler ci działa? Czy sypie jakimiś błędami? Może masz problem z pobraniem argumentów działania? No nie wiem. Spróbuj postawić się w roli odpowiadającego ci na pytanie. Oczywiście wyobraź sobie, że je zadałeś, bo teraz nawet pytania żadnego nie
  • Odpowiedz
@PedzacaGuma: bo wiesz, zdarzyło mi się kiedyś napisać kalkulator i zdarzyło mi się napisać bota na telegramie xD i jestem osobą, która może ci pomóc, ale możesz te dwie rzeczy połączyć na milion sposobów, a ja nie wiem, o który z nich ci chodzi.

Jak ma wyglądać interakcja z użytkownikiem? Pokazujesz mu klawiaturkę z cyframi, czy ma to być wyrażenie typu /calc 2+2*2?
  • Odpowiedz
tu wywala mi błędy :/ Dodam, że programuje od niedawna i uczę się wrzucac takie skrypty na telegrama pierwszy raz

@PedzacaGuma: ok, nie zauważyłem edycji. Jakie błędy konkretnie?
  • Odpowiedz
@zwei: @zwei: przepraszam najmocniej, gonitwa przedurlopowa. Może faktycznie będę musiał do tego przysiąść z pustą głową.

Program nie sypie błędem. Problem pojawia się gdy wpiszę w aplikacji komendę /calc to odpala się kalkulator ale w skrypcie telegrambot.py, a nie w aplikacji telegram. Nie umiem znaleźc rozwiazania aby skryp z calculator.py odpalał mi się bezpośrednio w aplikacji telegram. Dlatego pisze te posty.

Jeszcze raz przepraszam ;/
  • Odpowiedz
@PedzacaGuma: nie przepraszaj. Nie wiem, co rozumiesz przez "bezpośrednio w aplikacji telegram". Bo skrypt ogólnie może działać tylko tam, gdzie go postawisz i uruchomisz. W jaki sposób otrzymujesz komendy? Masz webhooka? Czy ten skrypt działa na jakimś serwerze czy lokalnie go masz?
  • Odpowiedz
@PedzacaGuma: to tak nie zadziała, kluczowe fakty:
- każda akcja użytkownika w telegramie musi być przetworzona przez Pythonowe API, bibliotekę którą wybrałeś (ja używałem AIOGRAM ale to nie ma większego znaczenia)
- coś musi rozpoznawać czego użytkownik oczekuje (np dodawania, mnożenia etc)
- wywołujesz odpowiednie komendy z Twojego kalkulatora (z wartościami przechwyconymi od użytkownika)
- zwracasz rezultaty jako wiadomość w
  • Odpowiedz