Wpis z mikrobloga

#lenovo #komputery #elektronika
Zjaral mi się zasilacz od lapka lenovo Y540-15IRH (dokładnie kabel który idzie z gniazdka do zasilacza). Zasilacz już od jakiegoś czasu przerywał, zwykle poprawa jego pozycji pomagała. Teraz moje pytanie - kupywać drugi taki sam zasilacz (https://allegro.pl/oferta/oryginalny-zasilacz-lenovo-230w-20v-11-5a-slimtip-12235201206) czy znajdę jakiś inny „zamiennik”? Nie ukrywam, ze ten zasilacz odkąd pamietam się mega grzał i się zastanawiam czy mógłbym podłączyć i ładować innym zasilaczem z innego lenovo.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@skisle_mleko: zasilacz daje sygnał do laptopa o rodzaju zasilacza, jak zobaczysz na gniazdo laptopa to poza dwoma grubymi pinami jest kilka małych
  • Odpowiedz
Nie ukrywam, ze ten zasilacz odkąd pamietam się mega grzał i się zastanawiam czy mógłbym podłączyć i ładować innym zasilaczem z innego lenovo.

@skisle_mleko: nie słabszym niż masz, chyba że chcesz z kompa zrobić żółwia. Lenovo wykryea moc podłączonego zasilacza i jak jest za słaby to obcina częstotliwość procka i nie ładuje baterii.

A co do zamienników to jak chcesz spalić kompa, albo nawet całą chatę albo zginąć od porażenia
  • Odpowiedz
@skisle_mleko: o co chodzi z tą poprawą pozycji wtyczki w laptopie, czy samego zasilacza. Zwykle albo psuje się gniazdo, albo kabel sie łamie.
Niby można kabelek wymienić, ale to co sprzedają to koszmarna jakość, w dellu wymieniałem jakieś 6 razy. No ostatni ze świecącym pierścieniem jak oryginał wytrzymał trochę dłużej.
W Lenovo kodowanie mocy jest w samej wtyczce, trzeba by szukać kabelka z rezystom kodującym 11.5A
  • Odpowiedz