Wpis z mikrobloga

Mocarny zarząd mocarnego dewelopera zebrał się na posiedzenie rady zarządu, żeby ustalić sprawę porysowanej ramki w mikrofalówce (cena mikrofali 700 ziko albo cena nowej ramki: 300 ziko).
Za to wszystko w sumie 1133,33 PLN.
I to polubownie!
I ta naprawa mikrofali zajęła im tylko.. Żartuje jeszcze nie skończyli, bo złożyłem roszczenie z polisy OC w życiu prywatnym i podałem likwidatorowi kontakt do Grażynki, żeby mogła sobie to wszystko z nim wyjaśnić i przedstawić dokumentację, oraz sposób jak szkodę za 300ziko plus max 100 montaż załatwić za 1133 ziko. Wiec pewnie zajmie to w sumie minimum pół roku, bo toczy się od 7 maja :D
#wynajem #patodeweloperka #patodeveloper #nieruchomosci #warszawa #sawa
źródło: comment_1663053030KcjhU2GcFMmv8yzzy3PTYl.jpg
  • 52
@Romska_Palo_Ul_Laputa: dlatego potrzebne jest PORZĄDNE systemowe zdefiniowanie praw i obowiązków obu stron. W Szwecji wynajmuję od korpo i nie mogą brać kaucji, jest jasno powiedziane co jest normalnym zużyciem, a co uszkodzeniem (protip: 90% rzeczy, które niszczysz w domu wchodzą w normalne zużycie), oni są odpowiedzialni za AGD, ty tylko dziury w ścianie od obrazków musisz zategować. Do tego jest ogromna Unia Najemców, która wspiera szaraków w walce z korpo w
@ortopliss: tak jest. Mogą wejsc skandynawskie fundusze ze skandynawskimi politykami, a i tak zatrudnia polski management niskiego szczebla, który będzie robił biznes po polsku.

Serio. Ja byłem bardzo miły. Zgodziłem się na wszystkie koszta. Płaciłem w terminie. Ale jak w czerwcu upomniałem się o faktury, żeby to rozliczyć, w lipcu upomniałem się ponownie.
Pani zaproponowała wymianę na mój koszt mebli w kuchni, bo kurde są robione POD WYMIAR tej mikrofali to…
Pani ma maila imie@sawa.pl
Wysłałem w piątek o 16:00 400 maili pod 400 najpopularniejszych imion w Polsce z info, że zgubiłem telefon i proszę o przekazanie sprawy osobie odpowiedzialnej za ten budynek ( ͡° ͜ʖ ͡°).
380 maili odbiło ~20 doszło. Włącznie z Marian- pan prezes ma na imię Marian. Musiała mieć miły weekend ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A mam pomysły na bardziej psychopatyczne
@Romska_Palo_Ul_Laputa: ale żeby nie było samego negatywnego. Wynajmuje biuro od typa. Do rany przyłóż człowiek. Chcesz skończyć wynajem bez wypowiedzenia? Nie ma problemu. Koleżanka się wyniosła. Spoko Wojtek. Siedź sobie sam w tym pokoju. Normalnie wynajmuje go za 2k, ale pozostańmy przy tym co płacisz dopóki niż znajdę nowego najemcy… wtedy dopiero przeniesiesz się na open space.

Albo nie będę musiał zamknąć biznesu jak przyjdzie rachunek za ogrzewanie i prąd :/
@MagicAlonso: ehh no myślałem, że od developera to będzie co innego.
Swoją drogą jak kominiarze wchodzili sprawdzać wentylację to się śmieli, że to jest dwudzieste mieszkanie urządzone identycznie. I żeby nie mieć jednej zapasowaj mikrofali i Złotej Rączki na etacie, która się na tym zna. A co jak się zepsuje i trzeba wysłać na 2 tygodnie do serwisu? Lokator poczeka...
@MagicAlonso mi babka zatrzymała kaucję, bo uprałem trampki w pralce i rzekomo ją uszkodziłem. Rachunków za naprawę nie przedstawiła oczywiście. Na szczęście to było tylko 200 złotych. Ale, żeby robić z siebie złodzieja za takie pieniądze?

Powiedziałem, że nie oddam jej kluczy w takim razie. To jej syn przyjechał do mnie do roboty robić sceny. Trzymał drzwi, #!$%@?ł recepcjonistkę itp.

To były czasy, kiedy nie miałem goldenine ani linkedina, więc jedyną możliwością
Zresztą tu Pani Magda też mi nawijała #!$%@?.
-Najmocniej przepraszam, ale jeszcze nie mam wypłąty i zapłacę 3 dni później.
- Nic nie szkodzi Panie Wojtku. Pan to jest super lokatorem. Inni to "nie zapłacę i co mi pani zrobi" "wprowadzę się do pana" "a zapraszam"

#!$%@? to jest najgorsze w tym kraju, że wszystkich trzeba traktować jak psa, bo jak podejdziesz po dobroci to wyrucha Cię bez mydła :/
@v01dtec: Kto kiedyś wynajmował mieszkanie przez jakieś firmy ten się w cyrku nie śmieje. Wynajmowałem jakiś czas temu mieszkanie w #gdansk przez agencje nieruchomości i to co działo się przy rozliczeniu kaucji to ostra jazda bez trzymanki XD Przyszła pani odebrać mieszkanko, wszystko git zero uwag.
Po tygodniu na meila dostaje:
Dwa spalone halogeny, 100zł sztuka + dojazd fachowca na wymianę 150zł, razem -350zł
Teraz hit, zapleśniała lodówka XD pani, która
@Gufi1315: też straszyłem, ale chyba myślą, że blefuję.A mam dobrego prawnika , tylko mi szkoda kasy. Bo ja wydam 600 złotych na konsultację, a oni łaskawie zwrócą mi wszystko.
Ale i tak zwrócą, bo ja teraz nie odpuszczę niezależnie ile by miało to mnie kasy i nerwów kosztować.

Na razie mają pewnie wyjaśnianie z likwidatorem z Hestii. Ja nie wiem co taki Pan umie, ale zajmie ich na jakiś czas :)
Aż sprawdziłem w tej Hestii. No zajmują się już nimi. Poprosili o dokumenty. Ciekawe czy łykną wymianę kuchenki na nową, czy będą drążyć. Chciałbym, żeby podrążyli, ale w sumie to 1k to może mała kwota i Hestia weźmie to na klatę ( ͡° ʖ̯ ͡°) #!$%@?łem, bo mogłem wspomnieć w zgłoszeniu szkody, że to tylko ramka za 300 złotych była uszkodzona.

źródło: comment_1663061492E6O8a0QHYACRxurIqXvmsE.jpg
@Ulyssos: pracowałem w skandynawskim korpo windykacyjnym i widziałem różnice jak to się załatwia w Szwecji- gdzie tylko przypominali i dosłownie pomagali w wyjściu z kłopotów finansowych oferując darmowe doradztwo, ostrzeganie przed różnymi z czapy inwestycjami typu piramidy czy polisolokaty itp itd.

A u nas to cały biznes polegał na zakupie tzw portfeli długów zawierających długi wątpliwej jakości, przeterminowane, nieściągalne, ale i też niesłuszne i nękaniu tych biednych ludzi na rozmaite wyrafinowane
@v01dtec mam utopione 4 tys zł w kaucji i nadpłatach na media, bo Januszem biznesu chyba liczyli zużycie na słonia. Obawiam się o to samo że pójdę do kancelarii oni napiszą list i pieniądze się znajdą na następny dzień... Ale moje pieniądze za kancelarię stracone... Nie wiem jak to rozegrać.
#!$%@?ąc od historii opa, to dobra rada dla wszystkich, którzy wynajmują mieszkanie, szczególnie od firmy, która ma tych mieszkań X - zawsze do umowy dołączajcie zrobione przez Was zdjęcia mieszkania/każdego pomieszczenia/sprzętu, najlepiej w kolorze i wymagajcie, zeby była parafka dla każdej strony.

Słyszałem X historii o tym, ze za byle pierdołe firmy liczyły sobie chore kwoty tylko po to, zeby zarobić jeszcze na kaucji.
mam utopione 4 tys zł w kaucji i nadpłatach na media, bo Januszem biznesu chyba liczyli zużycie na słonia. Obawiam się o to samo że pójdę do kancelarii oni napiszą list i pieniądze się znajdą na następny dzień... Ale moje pieniądze za kancelarię stracone... Nie wiem jak to rozegrać.

@littledwarf: Sam wyslij dwa wezwania a do kancelarii juz tylko celem nabicia januszowi kosztow rozprawy i zastepstwa procesowego. Jak odda po złożeniu
@v01dtec: ja za rok zdaje mieszkanie po 4 latach wynajmowania, płatności zawsze na czas i ciekawe co mnie czeka bo w łazience farba zeszła tam gdzie było miejsce dla ręczników, drewniany blat w aneksie kuchennym się nieco wytarł i inne podobne według mnie zużycia. Ciekaw jestem co właściciel powie, a kaucji mam wpłacone 2000 zł.
@firyt:

Przecież to normalne użytkowanie.

po 1 to kwestia dyskusyjna czy to normalne użytkowanie, bo porysowałem ramkę sprzątając, tylko za cholerę nie pamiętam czy ściereczką z mikrofibry czy szorstką stroną zmywaka. Ale już machnąłem na to ręką i podpisałem protokół.
po2 to oni trzymają mi 3,2k kaucji z powodu tej mikrofali mimo, że na te wszystkie koszty się zgodziłem.

Wyprowadziłem się w maju, a mamy wrzesień :/ Do tej pory nie