Wpis z mikrobloga

#programowanie #python

Hej! Mam problem ze znalezieniem odpowiedzi na to jak zaczytac tekst z pola tkinter.Entry.

To co mi się zaczytuje to: .!frame.!entry;.!frame.!entry3;.frame.!entry2;0

Będę wdzięczny za odpowiedź jak dla laika
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marnynick: chodzi ci o tą linijkę?

writer.writerow([name, s-x, age, result])
wiedz, że name, s-x oraz age, to obiekty i nie możesz ich od takich zapisać do pliku, to znaczy nie dostaniesz wartości tekstowej. Należy ją z tych obiektów jakoś wyciągnąć. W tym przypadku należy użyć metody get(), żeby to wykonać. Czyli np:

text
  • Odpowiedz
  • 1
@redorbiter ok, jak wrócę do domu to sprawdzę to jeszcze i ponownie zauploaduje. Ale próbowałem robić to z get () i mi wartość początkową zmiennej tylko drukowało po komendzie

Dziękuję Ci za pomoc! :)
  • Odpowiedz
@marnynick: a masz jakieś przykładowe data.csv? podlinkujesz, bo nie chce mi się wczytywać w kod?
wcięcia są git jak coś. Chodziło mi o to, żeby po prostu były, bo wcześniej miałeś wkleiłeś płaską ścianę

niestety mi dalej zapisuje w pliku wartości jakie przypisuje na początku skryptu (siódemki)

przypisuje je, ponieważ wartości utworzone w funkcji funkcjaPrzycisku są zmiennymi lokalnymi, więc giną wraz z wykonaniem się funkcji. Należy tak napisać kod, żeby
  • Odpowiedz
@marnynick: błąd twojego kodu polega na tym, że zapis do pliku nie jest w żaden sposób połączony z wciśnięciem przycisku. Tworzysz sobie gui, a w międzyczasie odbywa się zapis do pliku bez czekania na jakąkolwiek akcję ze strony użytkownika.
Na początek proponuję takie coś (wklejam tu, bo tamten pastebin mi się nie chce wczytać): https://pastecode.io/s/6qrrh97q
  • Odpowiedz
@marnynick: cieszę się, że się udało, natomiast na feedback chyba nie będę miał czasu w najbliższej chwili. Niemniej nie poddawaj się w szlifowaniu swoich umiejętności, tego Ci życzę!
  • Odpowiedz