Wpis z mikrobloga

@kamilm119: Napaść rozpoczęły Niemcy, bez niej nie było by żadnego wjazdu sowietów i żadnego dzielenia Polski na parcele. To Niemcy decydowały jak podzielą się łupami z pomocnikami, to Niemcy zorganizowały tą napaść i to oni ponoszą odpowiedzialność za nią. Nie wiem o jakich zwrotach terytorialnych mówisz, bo zwrotów terytoriów nie będzie. Myślałem, że chodzi o pieniądze.
  • Odpowiedz
@r3pr3z3nt: Pisalem juz wyzej, ze Niemcy oddaly PRL ok 100 tys. km swojego terytorium. Z ich perspektywy, to jest wlasnie na poczet reparacji wojennych. Taka jest ich perspektywa i warto ja wziac pod uwage, a nie zaklinac rzeczywistosci.

Z kolei Polacy albo widza to tak samo (wariant 1), albo:
wariant 2 - uwazaja to za zdobycz wojenna, a nie reparacje i Niemcy powinny placic
wariant 3 - uwazaja ze to kompensata ale od
  • Odpowiedz
Niemcy oddaly PRL ok 100 tys. km swojego terytorium. Z ich perspektywy, to jest wlasnie na poczet reparacji wojennych. Taka jest ich perspektywa i warto ja wziac pod uwage, a nie zaklinac rzeczywistosci.

@kamilm119: Z mojej perspektywy, jeśli nie zatrzymujesz swoich starych ziem, tylko są one wymieniane pod przymusem na inne, nie można tego traktować jako rekompensaty. Gdybyśmy zatrzymali to co mieliśmy w 100% plus dostali jakieś ziemie od Rzeszy
  • Odpowiedz
@r3pr3z3nt: Tutaj jest co najmniej 6 perspektyw: Polski, Niemiec, Litwy (bylej litewskiej SRR), Ukrainy (bylej ukrainskiej SRR), Bialorusi (bylej bialoruskiej SRR) i Rosji (spadkobiercy ZSRS). Racje kazdy ma swoja.

Fakty sa takie, ze gdyby nam sowieci nie zabrali tego, co dzisiaj wchodzi w sklad Ukrainy, Bialorusi i Litwy, to mielibysmy stan jaki opisujesz jako rekompensate. Poniewaz dokonali zaboru, to wyszlismy na tym co najmniej srednio. Przed 1991 moglismy albo zadac
  • Odpowiedz
@kamilm119: Dolny Śląsk owszem

poza tym reparacje wojenne a ziemie to tak inna para kaloszy, że tylko idiota obciągający Niemcom wywali z takim argumentem

Potem się dziwią w opozycji, że ich Niemcami przezywają xD
  • Odpowiedz
  • 0
@kamilm119 nacjololo, dla każdego gejropka reszta świata to nacjonaliści?

Oby dostali te reparacje i pękła przy okazji d--a takim jak Ty, naprawdę nie dziw się, że macie ksywę volksdeutsche.
  • Odpowiedz