Wpis z mikrobloga

@Rasteris: U nas lało jak z cebra, jest dosyć chłodno, a mimo wszystko pocę się jak prosiak...zastanawiałem się właśnie dlaczego? Wilgotność powietrza też tak oddziałuje na pocenie? Wczoraj budziłem się z mokrą poduszką
  • Odpowiedz
@Join_Da_Tag: no jest to główny powód w połączeniu z wysoką temperaturą. Dlatego np gdy są upały w czerwcu to aż tak się nie pocimy bo wtedy najczęściej wilgotność jest na znacznie niższym poziomie
  • Odpowiedz
@Join_Da_Tag: Przy wilgotności rzędu 60-70% i temperaturze 26-27 stopni leje się ze mnie. Jak wilgotność spadnie do ~30% to nawet przy 30 stopniach jest lekko znośnie, bo pot paruje ochładzając skórę
  • Odpowiedz
Wilgotność powietrza też tak oddziałuje na pocenie?

@Tr8025: @pawelczixd: @Join_Da_Tag: Pocenie służy do schładzania się, ale aby się schłodzić nie trzeba być mokrym, trzeba schnąć. To przemiana fazowa, zamiana wody w parę, zużywa od groma energii cieplnej chłodząc schnące powierzchnie. (Ta sama zasada dla której lód chłodzi drineczki lepiej niż wynikało by z samej proporcji jego masy do drineczka, topnienie lodu to też przemiana fazowa) Wilgotność
  • Odpowiedz
@deeprest: jak patrzyłem teraz na radar burz to może dojdzie do nas ok. 4 - 5 rano coś. Ale może, a zapowiadali 2 dni z deszczem. Wytrzymać się nie da. Oddycha się wodą.
  • Odpowiedz