Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Hej, czy uważacie, że dobrym pomysłem jest współpraca z doradcą inwestycyjnym? Mam wolnej kasy 100 tysięcy. Nie mam ochoty i czasu przekwalifikowywać się na wielkiego inwestora, uczyć się o aktywach i ostatecznie zapłacić dużo za frycowe w postaci własnych błędów :) Chciałbym wejść we współpracę z doradcą, który pokieruje, doradzi, przy okazji coś zarobię lub wyjdę na zero z inflacją, ale najważniejsze to się nauczę od doradcy podstaw inwestowania. Najlepiej mi wychodzi uczenie się przez obserwacje i pytanie. Akceptuję to że ryzyko strat jest po mojej stronie, to jasne. Czy doradcy zarabiają stałe wynagrodzenie od klientów czy jest to % od zysku? Jak to wygląda? Zastanawiam się jakie wady lub zalety może mieć takie podejście. Dzięki za porady.

#gielda #inwestycje #inwestowanie

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6304c3024b667fab5f9fbf3b
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Hej, czy uważacie, że dobrym pomysł...

źródło: comment_1661257738pQumS85soTMQdflLjfPgk1.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: 99% doradców będzie Ci chciało wcisnąć jakiś niekoniecznie dobry produkt byle żeby dostać % od klienta. Nie muszę wspominać, że ten produkt będzie miał dość wysokie opłaty a prognozowane zyski dość utopijne.

A serio, to warto się umówić i zobaczyć co będzie chciał Ci wcisnąć. Jak będzie bardzo naganiał na produkt "x" to raczej nie warto się w to pchać ;)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: 100 tys to za maly kapital zeby bawic sie z doradca inwestycyjnym i on ci raczej nie pomoze przy wolnej gotowce a przy wychodzeniu z kapitalu (optymalizacja podatkowa). Mialem doczynienia z paroma (sam nie korzystalem a mialem tylko stycznosc) i wynagrodzenie jest stale za godzine konsultacji/ konsultacje (2-3 sesji rozbitych w czasie + pozniejsze pytania) i raczej ta konsultacja pochlonie caly zysk jaki mozesz wypracowac na takim kapitale a
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Nic się od doradcy nie nauczysz bo przestanie być Ci potrzebny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak się nie znasz to stosujesz najprostszą skuteczną strategię świata - ETF na SnP500 i obligacjach w proporcjach takich żebyś akceptował ryzyko, na przykład 20:80 albo 50:50.

Skuteczne inwestowanie pasywne nie jest trudne.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@AnonimoweMirkoWyznania: Zarobić albo chociaż wyjść na zero z inflacją, tak? ( ͡º ͜ʖ͡º) To tak nie działa xD Z kapitałem 100k, to sobie po prostu kup Finansową Fortecę i poczytaj dwa tygodnie. Jak zrozumiesz podstawy, to wtedy zacznij działać. Doradca, to będzie przerost formy nad treścią. A jak jesteś naprawdę zabiegany i nic nie chcesz za bardzo czytać, do tego masz długi horyzont czasowy typu
  • Odpowiedz
PonuraEskimoska: absolutnie nie! Unikaj ich jak ognia. Ja dzięki doradcom straciłem łącznie ponad 300k. Zarabiać zacząłem dopiero jak sam zająłem się moimi pieniędzmi. Kosztowało mnie to mnóstwo czasu, pracy, nauki i przez pierwszy rok traciłem ale teraz w końcu powoli odrabiam i przynajmniej wiem co robię i jestem sam kapitanem mojego statku. Przeczytaj na początek Finansową Fortecę Marcina Iwucia i działaj. Powodzenia
---

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Jcmg: A co wg ciebie jest inwestowaniem pasywnym, jak nie portfel 20:80, który tam został podany? Mogę się delikatnie przyczepić tylko do tego sp500, bo podstawą powinno być raczej MSCI ACWI lub FTSE all-world.
  • Odpowiedz
@Czachaaa: Wybacz, czytałem coś na twitterze o konserwatywnym inwestowaniu i nie wiem czemu to mi utkwiło w głowie, miałem na myśli konserwatywne choć ty pisałeś o pasywnym, mój błąd
  • Odpowiedz
Tu masz za darmo doradców inwestycyjnych w komentarzach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może brzmi to śmiesznie, ale jak taki doradca nie pokaże Ci swojego portfela inwestycyjnego gdzie przez np. 10 lat pobijał indeks giełdowy to w niczym nie jest lepszy od randomowego komentującego tutaj.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Doradca inwestycyjny z Tobą nie bardzo pogada jak masz 100k, co najwyżej doradca finansowy czy inny wciskacz trefnych obligacji a'la HRE lub copernicus.
Zainteresuj się asset management w normalnych domach maklerskich, ale lepiej kup etfy i miej wywalone.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: jedyne sensowne co może ci doradca zrobić czego sam nie osiągniesz to dostęp do funduszy inwestycyjnych zamkniętych. Tylko w taki sposób kupisz np akcje spacex które jest nienotowane na giełdzie ale jest sp akcyjną
  • Odpowiedz