Wpis z mikrobloga

#anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/48171/Summer_Ghost

Summer Ghost

Film zaczyna się od spotkania trójki przyjaciół, którzy na płycie zamkniętego lotniska odpalają zimne ognie. Poznali się mniej więcej rok wcześniej, gdy jako trójka nieznajomych skrzyknęli się by sprawdzić miejską legendę mówiącą o tym, że w pewnym miejscu w ciepłą letnią noc można wywołać przy pomocy fajerwerków ducha samobójczyni. Udaje im się to tylko i wyłącznie z jednego powodu - zjawa objawia się tylko tym, którzy są dosłownie krok od śmierci.

Wbrew pozorom, nie jest to horror ani thriller, ale obyczajówka z domieszką wątku paranormalnego. Duch nie jest tutaj centralną osią fabularną, lecz siłą sprawczą skłaniającą bohaterów do refleksji nad tym, co czeka każdego z nich w niedalekiej przyszłości.

Tytuł wyróżnia się rewelacyjnym udźwiękowieniem i wiele z tego co dzieje się na ekranie jest "prowadzone" przez muzykę, od budowania atmosfery po nadawanie tempa scenom. Bardzo mocny punkt tej pozycji. Jeżeli chodzi o kreskę, przez pierwsze kilka minut nie mogłem się przyzwyczaić do nadzwyczaj bladej kolorystyki, ale po chwili przestałem zwracać na to uwagę.

Film jest krótki trwa zaledwie 40 minut... i w sumie to wyszło mu na dobre. Znalazł się czas na zarysowanie postaci, poprowadzenie ich wątków, zawiązane i rozwinięcie akcji aż do zakończenia właściwie najlepszego z możliwych, z twistem który był z perspektywy czasu oczywisty, a jednak na tyle zgrabnie przemycony, że się nie domyśliłem. Wszystko idzie szybko sprawnie i gładko, bez przeciągania, ale jednak z wystarczającą ilością czasu, by nie zostawić jakichś większych dziur.

Dobra pozycja, bez widocznych na pierwszy rzut oka rażących niedociągnięć.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach