Wpis z mikrobloga

• 0
@Jankino Tak. Interpretacja PKO BP jest taka że wakacje kredytowe całkowicie zawieszają umowę kredytową, łącznie z wszystkimi terminami w niej zawartymi. I tak np. promocyjny okres marży który miałem mieć do listopada (listopadowa rata już na normalnej marży), przesunął mi się na styczeń. To samo okresem stałej stopy.
  • Odpowiedz
@b7kj: @little_muffin: zawsze się opłacają. Przecież jak wakacjujesz i nadplacasz to kapitał do spłaty i tak spada i to szybciej nawet. A stałe i tak skończą się no w lipcu 2024 nieważne czy weźmiesz wakacje czy nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Jankino pewnie ta sama promocja, ja miałem mieć 1,1% marży do października, a od listopada 2,07%. Po zatwierdzeniu wniosku na wakacje kredytowe w sierpniu i wrześniu okres promocyjny wydłużył się do grudnia.
  • Odpowiedz
@b7kj: jasne. Ale jak stopy w-----e do 15 i utrzyma dlugi czas po tym okresie to nie oplaca sie prawdopodobnie wydluzanie tego okresu. Ja tam za bardzo nie ufam naszemu rzadowi i bankom. Raczej wyjdzie to tak, ze jeszcze bank na tym zarobi moim osobistym zdaniem.
  • Odpowiedz
@b7kj mi wskakują na 2,2 ale ja brałem chwilę później bo w listopadzie co nie zmienia faktu że i tak bardzo fajnie z ich strony xD
  • Odpowiedz
@Vateusz23: Dużo ludzi wbrew pozorom ma jakieś naprawdę małe ratki typu 500-1000zl i pewnie nawet im sie nie chce bawić w jakieś wnioski albo nawet sie tym nie interesowali i nie wiedzą, że to każdy może brać i pare złoty zarobić. Znajomy ma hipo z 600zł raty i mówił własnie, że coś tam słyszał, ale to do jakiegoś BIKu wpisują i mu to nie potrzebne itd
  • Odpowiedz
  • 2
@little_muffin Nie bardzo rozumiem o wydłużaniu jakiego okresu mówisz?

Jeśli osoba A i osoba B mają taki sam kredyt, na takiej samej stałej stopie, A weźmie wakacje i będzie z tych pieniędzy nadpłacać kredyt, a B tego nie zrobi, to po 5 latach A będzie mieć więcej spłaconego kapitału, więc będzie w lepszej sytuacji niż B.
  • Odpowiedz
@JC97: ja się zastanawiam nad wzięciem, ale chcę szybciej spłacić kredyt i wziąć kolejny za 2-4 lata. Zapowiedzi prezesa BIKu są dla mnie niepokojące, i jeśli ktoś ma mi potem w wuj problem robić, bo wziąłem wakacje i przez to na przyszłym kredycie będzie o wiele więcej stratny bo teraz wziąłem wakacje to nie wiem co gorsze.

Powiedzcie mi jeśli ktoś się na tym zna, serio może taka informacja trafić
  • Odpowiedz
@jano129: Do BIK może trafić, ale raczej po to, żeby inne banki miały dostęp do informacji nt. wziętych wakacji w przypadku kilku kredytów, żeby ta sama osoba nie dostała wakacji kilka razy. Banki nie odetną sobie dostępu do klienta ze zdolnością, odbiją to sobie inaczej, kosztem wszystkich klientów. Zresztą to całe p--------o o BIKu przypomina mi gadanie o kredycie na działalność. Może i masz niższą zdolność, ale branie kredytu pod
  • Odpowiedz
  • 2
@little_muffin no okej, tylko tak:

Ktoś kto weźmie wakacje będzie miał 52 raty normalne, czyli kapitał + odsetki, plus 8 nadpłat samego kapitału, jeśli pieniądze z wakacji przeznaczy na nadpłatę. Zakładając np. 2k raty i podział 500 kapitał 1500 odsetki, po 5 latach będzie miał spłacone 52x500 + 8x2000, czyli 42 tysiące.

Ta sama osoba która nie weźmie wakacji spłaci jedynie 60x500, czyli 30 tysięcy zł kapitału.

Czyli osoba z przykładu
  • Odpowiedz
@b7kj: nie rozumiesz o co mi chodzi. Chodzi o to, ze przesuwasz kredyt o 8 miesiecy (wydluzasz w ten sposob czas splaty), i jak sie wakacje zakoncza to twoje stale oprocentowanie skonczy sie 8 miesiecy wczesniej. I w tym czasie stopy moga byc tak wysokie, ze wakacje moga wyjsc na niekorzysc. Oczywiscie to wrozenie z fusow, ale kto wie co bedzie? To jedna z prawdopodobnych opcji odbicia przez banki.
  • Odpowiedz
Też znam kilka osób co nie biorą, bo ich stać na spłatę i nie chcą, żeby w banku myśleli, że jest inaczej xD

@JC97: po co zadajesz sie z debilami?
  • Odpowiedz
  • 3
@little_muffin no niebardzo - jeśli stała stopa oprocentowania kończyła mi się w np. kwietniu 2027, to po wzięciu wakacji kredytowych nadal skończy się w kwietniu 2027, a nie 8 miesięcy wcześniej.

Wakacje nic Ci nie skracają, mogą ewentualnie wydłużyć (na przykład w PKO BP), skąd pomysł że tak by to miało działać ( _)?
  • Odpowiedz