Wpis z mikrobloga

Każdy język programowania, który pozwala coś zarabiać, to nie jest gówno.

Mam na swoim koncie druciarstwo w bashu sprzed 15 lat chyba i dochodzą mnie słuchy, że wciąż działa i coś tam zarabia na siebie i generalnie spełnia swoje zadanie. Co mnie osobiście mega szokuje, bo to chyba najgorsze druciarstwo mojego życia, to sklejka bash + jakieś toole cli, nawet trochę perla - nie ogarnąłbym dziś co tam się dzieje, zero obsługi
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Moroder: js to jednak trochę jest gówno, bo pozwala na zbyt dużo druciarstwa. Z drugiej strony jest elastyczny i można różne cuda robić, dlatego trochę. Gównem za to jest ekosystem i milion bibliotek/frameworków których nikt nie utrzymuje, za to wypluwa nowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@devopsiarz: bardziej chyba chodzi o to ile programisci danego jezyka maja pojecia o tym co robia i co robi ich kod pod spodem. Inaczej pracuja ci, gdzie glownym priorytetem jest wydajnosc, a inaczej ci, gdzie glownym priorytetem jest rozwoj aplikacji. Wywiad moze byc ciekawy ale 5h teraz na sluchanie tego to nie mam :D
@progressive: wspomniał, że kod w C++ piszą (według jego słów) jedni z najbardziej obcykanych developerów w tym języku, a i tak czasem strzelają sobie w stopę (czyli pewnie nie mają pojęcia co robią?), więc nie demonizowałby języków, które np. mają GC i są z tego tytułu niby uznawane za "wolne" i "rozleniwiające", bo jednak są one wystarczająco dobre do 99% zastosowań (jego słowa).
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@devopsiarz: zapytaj programistę pythona o vla albo drzewo binarne. Może jeszcze o derefetencje z nulla. Albo o wielopotokowosc. Chodzi mi o znajomość działania procesora i co dokładnie tam się dzieje. Wiem że ciężko ogarnąć dzisiejsze kompilatory i jaki kod maszynowy produkują. Dlatego mówiłem że inna praca kogoś kto pracuje nad wydajna apka , a inna kogoś kto pisze, żeby działało i nie musi się np przejmować pamięcią.
zapytaj programistę pythona o vla albo drzewo binarne. Może jeszcze o derefetencje z nulla. Albo o wielopotokowosc.

Ale jeśli przykładowy programista Pythona tego nie używa, to po co ma to wiedzieć? Żeby przez kogoś uznany został za kompetentnego?

Inny przykład: jak projektujesz dom, to korzystasz z równań teorii względności i prędkości światła, aby obliczyć wszystkie długości, masy i w ogóle? Czy może korzystasz z prostszych do obliczeń jednostek typu metr i kg?