Wpis z mikrobloga

@qwertynq88: Nie ma znaczenia. Jak nauczysz się jednej chmury to po miesiącu ogarniesz pozostałe. Co do ilości pracy to jest porównywalnie. Ja pracuję jako Lead Cloud Architect z Azure i AWS zależnie od projektu.

Bardziej popatrz od strony kosztów nauki. Mam tu na myśli ilość darmowych usług które możesz uruchamiać w chmurze za darmo oraz łatwego i taniego dostępu do materiałów do nauki.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@qwertynq88: AWS jeśli masz ambicje. Azure jeśli chcesz mieć stabilna robotę w korpo. Mi jako seniorowi FS jedno korpo proponowało stanowisko devopsa azure za 16k bo powiedziałem na rozmowie ze że raz na tym API stawiałem xD
  • Odpowiedz
@markaron: a jesteś w stanie wskazać wskazać jaki sensowny certyfikat trzeba mieć, żeby zostać takim architektem? Bardziej mnie interesuje Azure, bo robiłem na nim już trochę, a na AWS-ie mało, ale Amazon jest w sumie bardziej popularny.
  • Odpowiedz
@qwertynq88: Obecnie liczą się 3 chmury: AWS (Amazon), Azure (Microsoft) i Google Cloud (nie pamiętam od kogo). Próbują ich gonić Oracle i IBM.

Zaufanie
Największą jest AWS - ma najwięcej klientów, najwięcej usług (ponad 200), najwięcej za uszami. Azure będzie niedługo nr 1, ponieważ Trump zdecydował o konsolidacji infrastruktury całej administracji publicznej i wojska USA i przeniesieniu ich do jednego dostawcy - padło na MS. AWS, dla mnie, nie jest wiarygodnym
  • Odpowiedz
@fujiyama: Jednego konkretnego nie ma bo to zależy w czym się chcesz specjalizować. W Azure ale też AWS jest kilka ścieżek. I tak przykładowo w Azure od programisty, przez typowego architekta, sieciowca, admina M365/Windows Server/Bazy Danych/VDI, data architekta, security i AI. Obczaj to https://docs.microsoft.com/en-us/certifications/browse/?products=azure

Ja mam Microsoft Certified Azure Solutions Architect Expert, Microsoft Certified Azure Developer Associate, Microsoft Certified DevOps Engineer Expert.

Certy z pewnością pomogą żeby zainteresować HR-y swoją
  • Odpowiedz
@Pawel993: Ale to co piszesz to nie jest kwestia braku znajomości chmury jednej czy drugiej, tylko braku doświadczenia i stosowania dobrych praktyk w procesie projektowania rozwiązań IT.

Jeżeli ktoś ma doświadczenie i wiedzę z obszaru projektowania systemów IT to wie, że istnieje coś takiego jak Bastion Host żeby nie wystawiać swoich usług publicznie. Że usługi uruchamia się w modelu least privilege, że nie wystawia się usług publicznie bez potrzeby, tylko spina
  • Odpowiedz
@markaron: No dobra jak typowo mommy o infrastrukturze to mniej wiecej to samo jest. Dla mnie architekt IT to zbyt ogolne pojecie. Ja akurat mocno siedze w security i glodnie chmura od MS, AWSa nie znam bo po prostu nie ma odpowiedników narzedzi Microsoftu np jaki odpowiednik jest dla defender for cloud czy cloud apps w AWS? ( )

potem na szczegolach wychodzi bo jak
  • Odpowiedz
@Pawel993: Tak jak pisałem, to są tylko narzędzia. Dużo ważniejsza jest wiedza gdzie i kiedy ich użyć. A to czy to będzie Defender for Cloud od Azure czy coś analogicznego od Trend Micro to już inna kwestia.
  • Odpowiedz