Wpis z mikrobloga

Mirki w co najlepiej zainwestować 600k pln? dodam, że aktualnie zarabiam 40k #it here. Pieniędzy mam juz troche i chciałbym zadbać juz o emeryturę. Zastanawiam się nad kupnem mieszkania i przeznaczenien go pod wynajem, chciałbym zostać rentierem jeszcze przed 30-tką. Co sądzicie o takim pomyśle?
#programista40k #programowanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niebieskipatyk: Kup ziemię za 200k, wrzucaj w ikze + ike pod limit - weź konto maklerskie w bossa i kupuj np ETF s&p 500, 200k wrzuć w finax (robo doradcę), resztę dorzuć do wkładu własnego na jakąś kawalekę i dobierz kredyt.

To jest moja rada i mniej więcej mój plan, ale dam też drugą. Nie słuchaj randomowych ludzi z internetu.
  • Odpowiedz
  • 0
@MilionoweMultikonto na bitcoinie średnio wyszedłem, w tym momencie czekam aż zaczną sprzedawac mieszkania pod wplywem zagrożenia nie spłatą rat, jednak to chwile może jeszcze potrwać. Myślę tez nad dogadaniem się z księdzem z parafii o odkupieniem ziemi po mniejszej cenie
  • Odpowiedz
Mirki w co najlepiej zainwestować 600k pln? dodam, że aktualnie zarabiam 40k #it here. Pieniędzy mam juz troche i chciałbym zadbać juz o emeryturę. Zastanawiam się nad kupnem mieszkania i przeznaczenien go pod wynajem, chciałbym zostać rentierem jeszcze przed 30-tką. Co sądzicie o takim pomyśle?

@niebieskipatyk: inwestowanie we własną działalność zwraca największe zyski :p

nieruchomości są dobre dla ludzi nie mających zielonego pojęcia o inwestowaniu :p
  • Odpowiedz
inwestowanie we własną działalność zwraca największe zyski :p

@TheGreenBastard: Wyjście poza 40-60k w IT to zostanie ekspertem w jakiejś niszy + 2x większy zapieprz. Niekoniecznie to jest warte tego zapieprzu.

Następny krok to otworzenie własnego Software House, albo stworzenie jakiegoś produktu internetowego (SaaS, appki mobilne).
  • Odpowiedz
w sumie skoro zadaje takie pyatnie na forum ze śmiesznymi papieżami, to pewnie nie ogarnąłby własnego biznesu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@TheGreenBastard: Po co ten prześmiewczy ton. Nie od razu Rzym zbudowano, a prawie wszystkiego można się nauczyć. Można kasę wsadzić w jakiś kurs MBA, trening biznesowy i za 2-3 lata ten własny biznes ogarnąć.
  • Odpowiedz