Wpis z mikrobloga

@jebola: Byłem w obu tych krajach, swoje widziałem i powiem jedno Kosowo jest Serbskie. Serbowie to świetni ludzie i bardzo podobni do nas. Super się czułem pośród tych ludzi czego nie mogę powiedzieć o albanczkach w Kosovie.

@Skowyrny_Johnny: ale w jaki sposób łączysz to, że lepiej czułeś się w Serbii, ze stwierdzeniem, że w związku z tym Kosowo powinno należeć do Serbii? XD

To oczywiste, że bliżej Ci do Serbów,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@camelinthejungle: chłopie Kosovo należało do Serbii! Serbowie zostali wysiedleni przez Albańczyków ze swoich terenów. To tak jakby sobie Ukraińcy u nas odłączyli dolnośląskie bo jest ich mnóstwo we Wrocławiu i stwierdzili nagle, że im się należy. USA chciało mieć swój przytułek i strefę wypływów na Bałkanach dlatego powstał taki twór jak Kosovo. Tyle w temacie.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Dlatego ze, Serbowie urządzili masakry i ludobójstwo na narodzie albańskim (dzisiejsze Kosowo)

@szklarskaporeba: Przecież tam każdy z każdym nawzajem się mordował. Teraz będzie wybielanie ludobójstw w Jugosławii, jak z Wołyniem? Tylko źli Serbowie mordowali, inaczej jesteś rosyjską onucą?
@Skowyrny_Johnny: No tak, należało do XV wieku do Serbii. Potem należało głównie do
Imperium osmańskiego, a ludność serbska została zdominowana przez Albanczykow. Zresztą nawet w czasach Jugosławii w szkołach w Kosowie używano albańskiego i korzystano z albańskiej flagi.

Kosowo od niepamiętnych czasów nie ma żadnych związków z Serbią i udawanie, że jest inaczej, to jest jakaś alternatywna historia. I nie, to nie jest tak, że po 2008 roku Serbowie zostali wyrzuceni
@Skowyrny_Johnny: Ale ja nie twierdzę, że tak nie jest. Albania też odstaje i od Serbii, i od Czarnogóry pod względem standardu życia. Ale nie zmienia to faktu, że w Kosowie ponad 90% ludności to Albańczycy, a Serbów jest kilka procent. Lepiej, żeby Serbia o Kosowie w ogóle zapomniała, bo jaki sens ma przyłączanie terenu, gdzie - jak zauważyłeś słusznie - nie ma nic oprócz biedy i 2 milionów osób, które bardzo