Wpis z mikrobloga

Pytanie do #programista15k - myślicie, że warto się pakować w boot camp w sytuacji w której nie tyle szuka się pracy, co chciałoby się zrobić prosty serwis internetowy? Po tym co Musk odwalił z twitterem ewidentnie widać, że jest duże zapotrzebowanie na taką platformę ale z nieco bardziej prawicowym nastawieniem. Jest to spora szansa, ale właśnie pytanie czy na takim kursie ogarnę niezbędne techniczne skille?

#pytanie #pytaniedoeksperta #programowanie #pracbaza #bootcamp #internet #twitter #python
Pobierz teddybear69 - Pytanie do #programista15k - myślicie, że warto się pakować w boot camp...
źródło: comment_1659257487jEEH6nYE78CLqDTS1e2Ex2.jpg
  • 60
@teddybear69: Trzeba "odrobinę" więcej doświadczenia i umiejętności niż ma niejeden senior fullstack dev, żeby odbić funkcjonalności Twittera 1:1 solo. Biorąc pod uwagę stronę biznesową, nawet zbudowanie serwisu 100x mniejszego (jeśli chodzi o mDAU) - nie, bootcamp nie wystarczy. Śmiem twierdzić, że z doktoratem w CS będzie ciężko.
@fazonun ostatnio byłem na takim maratonie próbnym przed bootcampem i tam robiliśmy prostą stronę... Jakby do tego dodać tylko możliwość wpisywania tweetów to już praktycznie podstawowa część tego by była gotowa, także wydaje mi się, że lekko przesadzasz
ostatnio byłem na takim maratonie próbnym przed bootcampem i tam robiliśmy prostą stronę... Jakby do tego dodać tylko możliwość wpisywania tweetów to już praktycznie podstawowa część tego by była gotowa, także wydaje mi się, że lekko przesadzasz

@teddybear69: "Ostatnio byłem na takim kursie origami i tam robiliśmy proste samoloty z papieru... Jakby do tego dodać silniki turboodrzutowe to już praktycznie podstawowa część samolotu by była gotowa, także wydaje mi się że
@teddybear69: Teraz dodaj obsługę obrazów, wideo - przechowywanie, konwersja i optymalizacja, wyszukiwanie i planowanie tweetów, polecenia na podstawie aktywności, timeline, oznaczenia (tagi i użytkownicy), powiązania i odpowiedzi, trendy, listy, tematy, powiadomienia, zakładki, filtry, moderację, compliance.

Masz podstawową część Twittera, która funkcjonalnie nie odstaje i może by się ktoś przeniósł. A teraz przeskaluj to do dwóch milionów aktywnych użytkowników, utrzymaj i zapłać za infrastrukturę, utrzymaj i zapłać za marketing, obsłuż nagłe rushe
@teddybear69: Nie masz szans w pojedynke napisac takiego serwisu.

A nawet jakbys jakims cudem taki serwis stworzył to to jest nadal za malo. Zeby taki serwis rozkrecic potrzeba grubych milionow na marketing i promocje, dlaczego Twitcha kupil Amazon zamiast po prostu napisac swojego? Maja sztab topowych deweloperow, mogliby zrobic klona twitcha, albo nawet lepszego. A no dlatego ze twitch ma marke, renome, spolecznosc.

To samo tyczy sie twittera, Musk tez moglby