Wpis z mikrobloga

Wołam dwie szkoły kotletów mielonych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- Cebula surowa starta na tarce czy podsmażona?
- Obtaczacie w bułce tartej czy w mące?
- Dodajecie musztardę czy może nie?
- Smażycie na smalcu czy na oleju?
- Wolicie małe czy duże?

A może jeszcze inaczej?

Ja uważam,że starta cebula na tarce zapewnia kotletowi lepszą strukturę i jest bardziej soczysty, podsmażona dodaje fajny posmak posmażonej cebuli i lekki jej słodki smak, ale kotlet jest mniej zwarty.

Obtaczam w mące, nie dodaje musztardy, smażę zawsze na smalcu i lubię duże ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opracowałem już sobie wyrabianie mielonych, które są chrupiące z wierzchu i mega soczyste i wilgotne w środku, i takie lubię.

Dziś zrobiłem giga mielonego s------a, w komentarzu dodam jakieś zdjęcie przekroju. Pozdro

#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
Ziemniak43212 - Wołam dwie szkoły kotletów mielonych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- Cebula surowa s...

źródło: comment_1657648191xsNFzj3R63E7S62LxEvkvI.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lizakoo: Możliwe, ja kupuję oscypki daleko od Zakopanego, ostatnio weszłam do jednej na drodze na Szymoszkowa i dokładnie widziałam to co opisujesz, 15 godzina, pijany lump w środku i zwiałam. Nie piję żentycy ale lubie bundza, musze o nim kiedyś tu napisać bo to dłuższa historia.
  • Odpowiedz
@arinkao: no, bo ci ludzie to są największe lumpy. Siedzisz z kumplami i pasiesz owce, co masz robić, piwko najlepiej działa :D Polecam spróbować od tego bacy, bo możesz się pozytywnie zaskoczyć. Jak w tamtym roku wszedłem do bacówki, w której było tak czysto, że można by jeść z podłogi, to od razu mi się zaświeciła lampka, że coś może być nie tak, ale że nie było innej w pobliżu...
  • Odpowiedz
@lizakoo: Ten co chodzi z owcami nie robi oscypków zwykle, ja nie widziałam pijaków z owcami, może pija dopiero po wypasie jak wracają. Często też to juhas hasa z owcami a baca siedzi w bacówce. Najlepiej jak to był rodzinny interes i mleko codziennie trafia do baby która robi ser w normalnej kuchni z kranem i wodą, wędzić można później w bacówce. Bundz nie wymaga wędzenia, tak samo te białe
  • Odpowiedz