Wpis z mikrobloga

Nie ogarniam dlaczego tyle ludzi mówi, że Gothic ma z-----y system walki.

Moim zdaniem jest to jeden z lepszych, zręcznościowych systemów walki w grach rpg. To układanie ciosów w kombinacje za pomocą wsadu/strzałek, blokowanie (w pierwszej części rzeczywiście c-----e, ale w Gothic 2 poprawili to i jest bardziej płynne), odskakiwanie, bieganie na boki itd jest naprawdę zajebiste, daje dużo frajdy i satysfakcji.

Dodatkowo, jeżeli nauczysz się wszystkich kombinacji i sztuczek, to jeżeli dobrze klikasz w klawiaturę, to nawet będąc słabym będziesz w stanie pokonać dużo silniejszych przeciwników, chociaż z wiadomych względów zajmie to sporo czasu.

Wiadomo, że na samym początku może sprawiać to nieco trudności, ale nie wydaje mi się, żeby to była rzecz nie do nauczenia, nawet dla nowych graczy w dzisiejszych czasach.

Jak dla mnie w remake'u Gothica spokojnie mogliby zrobić taki sam system walki jak w Gothic 2.

#gothic #gry #rpg
maciorqa - Nie ogarniam dlaczego tyle ludzi mówi, że Gothic ma z-----y system walki.
...

źródło: comment_1657639380dXspz1ZIlMDNncA1GfZfyO.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bary94pl: pamiętam moje pierwsze podejście do G1 i jak potworowi nie schodziło życie jak go biłem więc wyłączyłem grę i usunąłem, bo myślałem że była zbugowana xD
  • Odpowiedz
@drahtzieher: Jeśli chodzi o gameplay, zgodzę się w 100%, nie ma przyjemniejszego Gothica niż New Balance. Problem tego moda zaczyna się w momencie, gdy kończymy wątki orygianlne z gry, czyli jesteśmy w 4 rozdziale, Jarkendar zrobiony, smoki zabite, i powili zaczynamy zabierać się za content dodany przez twórców 2.0 i Likera w AB/NB. No kurde, to jest dramat. Tysiące szkieletów do zabicia z 10k hp. Wątki takie jak Dolina cieni,
  • Odpowiedz
@Sufet: system walki w wieśku 3 jest strasznie słaby bo polega on na cios - turlanie - cios- turlanie - cios cios- turlanie i przez to padłem może z 5-6 razy i to tylko przez zachłanność oraz problem babą jagą na którą nie mogłem znaleźć sposobu
  • Odpowiedz
@bary94pl: akurat niektóre lokacje są spoko z tych nowych, ale k---a, nie da się z kimś bardziej na świecie zgodzić jak w momencie k-------a na pustynię Spierdonosa. K---a jak ja tego gówna nienawidzę, ja p------e k---a jego w dupe z------a mać. Co za syf. Nawet grając na max. upgrade przemianie w krwiopijcę z speedem x3 tak mnie to g---o w-----a, że po prostu no brak słów.

Las asasynów to tam c--j,
  • Odpowiedz
@drahtzieher: Ta mam to samo, ostatnio rok temu grałem Magiem Ognia i nie dałem rady zabić smoka ożywieńca, bo spawnował jakieś dwa szkielety a sam regenerował w tym czasie HP, a potem mimo że miałem +4k hp to on jakimś jednym skillem dystansowym mnie zabijał, i rzuciłem w p---u mówiąc, że już nigdy więcej nie zagram, ale teraz minął rok i znów ciągnie... xDDDDDDD
  • Odpowiedz
@maciorqa: Mnie w Gothicu 1 przy pierwszych podejściach zawsze wkurzała na początkowym etapie gry walka z jaszczurami ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie dość, że słabszą bronią w ogóle nie szło im zadać jakichkolwiek obrażeń to nawet lepszą bronią ciężko je było trafić, bo blokowały ataki. Dopiero jak Bezi stawał się silniejszy i miał lepszą ochronę to mógł iść na pełne zwarcie z tymi gadami. Na szczęście
  • Odpowiedz
@Davos87: Gothic to w sumie taki sprawdzian na kreatywność :D Albo walisz głową w ścianę i rozwalasz legitnie, albo myślisz jak tu wykorzystać krajobraz/NPC do osiągnięcia tego samego :D
  • Odpowiedz
@drahtzieher: Dokładnie i za to między innymi lubię tę serię :) Nawet będąc słabym możesz pokonać smoczego zębacza czy grupę bandytów, jeśli odpowiednio pokombinujesz (ewentualnie zbugujesz ich na jakiejś przeszkodzie) :P
  • Odpowiedz
@maciorqa: przecież żeby klepać wszystkich w Gothic wystarczyło dobić sobie walkę mieczem jednoręcznym na 30%, zdobyć jakiś długi miecz (miecz półtorareczny był najlepszy) i nawalać w przyciski.
  • Odpowiedz
Moim zdaniem jest to jeden z lepszych, zręcznościowych systemów walki w grach rpg

@maciorqa: nie no, można lubić Gothica ale to już gruba przesada
  • Odpowiedz
@maciorqa Bo jak ciachasz mieczykiem w jednego orka, a drugi stoi obok to nic mu się nie dzieje, nawet jeśli ostrze ewidentnie przez niego przeszło. Dlaczego? No bo nie zaznaczyłeś przeciwnika.
  • Odpowiedz