Wpis z mikrobloga

@dsomgi00: jak mieszkasz w NRW to tutaj sie tak normalnie mówi w ramach umgangssprache, uslyszysz wszedzie. Sam korzystam na co dzień.

A, w sumie stoi w arcie nawet,

sind jedoch vor allem im Ruhrdeutschen und weniger im übrigen westdeutschen Sprachraum anzutreffen.

Odkryj jeszcze doppeltes perfekt zamiast plusquamperfektu jak juz czytasz ciekawostki. Na południu nikogo nie dziwi, tutaj się na ciebie patrza jak na kosmitę. ;-)
  • Odpowiedz
@Strahl: Nie w NRW, a będę uderzał na Bawarie i to na wieś od przyszłego miesiąca, przeprowadzka raczej na stałe, także myślę że dopiero tam będzie cyrk i poznam takie słowa co ich nie ma w wikipedi ani słownikach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@dsomgi00: Ludzi z Bawarii nie rozumie moja tubylcza zona która mówi w dwóch południowych dialektach. Powodzenia. ;)

Ja uciekłem z południa do duzego miasta w NRW i jestem bardzo zadowolony - nie muszę słuchać tych paskudnych dialektów na co dzień, tragedia. Chociaż przez to, ze trzy lata zylem w RLP jestem w stanie dogadać się z pfälzerami ktorych nie rozumieja tutejsi tubylcy. :D
  • Odpowiedz