Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Czy ten wykres dla pierwszej lambda przed katem jest poprawny?
#motoryzacja #vag temp płynu ok 60 na wolnych
Dynamicznych nie robiłem jeszcze.
Prawdopodobnie poszedł mi katalizator mam niepotwierdzony błąd p0420 i śmierdzi mocno spalinami/paliwem (może jakaś nieszczelności z wydechu od strony silnika) i lekko rzuca buda na jalowych poza tym podczas jazdy auto chodzi poprawnie brak checka. No i może ciut słabsze przy ruszania w sensie czasami jakby się dusil chciał zgasnac silnik. Zmienił się też dźwięk z wydechu jakby była nieszczelnosc albo katalizator pękł ciężko powiedzieć ale na pewno są wibracje
A4 b6 1.8T
nandrolone - Czy ten wykres dla pierwszej lambda przed katem jest poprawny?
#motoryza...

źródło: comment_1657048411rDktiVrioTGcqS6W6gv7ju.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nandrolone: Tak, lambda praktycznie oscyluje wokół 1 więc tak jak ma być. Szkoda, że nie dodałeś długoterminowej korekty paliwa ale jeśli nie wykracza ona poza +/- 5% to jest ok.

zawołam @biskup2k, bo nie mogę znaleźć fajnego filmiku który kolega wrzuca dotyczącego prostej diagnostyki związanej z błędem P0420
  • Odpowiedz
  • 0
@rysiekMR: długoterminowa jest też ok z tego co pamiętam to 3.9 na plusie. Katalizator albo jakaś nieszczelności (może złącze elastyczne) bo auto wpada w rezonans i słychać to. Na postoju czuć spaliny w kabinie. Ale zaczekam jeszcze co biskup napisze
  • Odpowiedz
@rysiekMR: To pewnie chodzi o ten film.
Gość puścił propan butan w dolot aby silnik chwilę pochodził na bogatej mieszance i katalizator się nasycił tlenem. A po odcięciu dodatkowego paliwa liczył ile sekund zajmie zanim sonda za katalizatorem zobaczy ubogą mieszankę. Im krótszy czas tym gorzej z katalizatorem, przy w miarę dobrym katalizatorze powinno być przynajmniej 2-4 sekundy opóźnienia między spadkiem napiecia na sondzie przed katem a tą za nim
  • Odpowiedz
  • 0
@biskup2k: ja mam cały przebieg w apce eobd facile ale nigdzie jej nie otworzysz bez tej apki niestety a nie można generować filmów posiada własny format. Ten włącz zapłon to kąt
  • Odpowiedz
@nandrolone: szkoda że nie ma oznaczenia jak w vcdsie czy to jest kąt przed górnym punktem tłoka czy po. Chyba że zaczęłoby pokazywać wartość ujemna jakby był po GMP. A jak podniesiesz obroty to dalej będzie pokazywać wartość dodatnia? Albo jak zaczniesz ruszać bez dodawania gazu to zobacz czy wartość będzie się zmniejszać czy zwiększać.
  • Odpowiedz
@nandrolone: teraz już masz sporo na plusie korekty paliwa bo 9,4%+3.9% a to już może być sporo. Ja bym proponował kontrolować skład spalin bo może sonda oszukuje. Czy nawet odłączyć sondę i sprawdzic czy korekty wskoczą na 0% (możliwe że trzeba ręcznie skasować i chyba kasują się razem z kasowaniem błędów) i jak już będą korekty na 0 bez sondy to zobaczyć czy praca się poprawi.
  • Odpowiedz
@nandrolone: Nie powinna jak katalizator sprawny. Ale jak rozwalony katalizator to tyle dobrze że idzie zobaczyć czy pierwsza sonda pokazuje dobrze.
Nie wiem na ile mocno śmierdzi z wydechu jak wcześniej pisałeś. Nawet z rozwalonym katalizatorem nie powinno mocno śmierdzieć. Oleju dużo ci bierze?
  • Odpowiedz
  • 0
@biskup2k: dzisiaj byłem pod autem. Uszkodzone złącze elastyczne dlatego śmierdzi. Oleju nic nie bierze od lat. Olej zmieniam co 15kkm głównie autostrady. Nigdy jeszcze nic nie dolalem.
  • Odpowiedz