Wpis z mikrobloga

na stronce https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-prawo-jazdy można przeczytać:

Weź udział w kursie i zdaj egzamin. Masz 2 możliwości.

5. Zapisz się na kurs teoretyczny i praktyczny do szkoły jazdy. Sprawdź, co zrobić.

1. .......

2. Samodzielnie przygotuj się do egzaminu teoretycznego i weź udział tylko w kursie praktycznym. Sprawdź, co zrobić.

Zapisz się na egzamin teoretyczny w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego (WORD). Weź ze sobą numer PKK.

Jeśli zdasz egzamin teoretyczny w WORD-zie – idź do szkoły jazdy i zapisz się na kurs praktyczny. Weź ze sobą numer PKK.

Weź udział w kursie praktycznym.

Zapisz się na egzamin praktyczny w WORD-zie. Weź ze sobą numer PKK.

czyli dobrze rozumiem, że kursu teoretycznego i egzaminu wewnętrznego nie muszę robić?

w sumie opis brzmi dość klarownie, ale wydaje mi niewiarygodne, że można podejść do egzaminu bez kursu, zawsze myślałem, że to obowiązkowe jest

dodam, że mam kat. B, chodzi mi o zrobienie dodatkowo A

#motocykle #motomirko #prawojazdy
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nie_znany: @apee: dzięki za potwierdzenie
zawsze tak było? dałbym se mały palec uciąć, że jak w 2013 robiłem B, to kilkadziesiąt godzin kursu teoretycznego i egzamin wewnętrzny był wymagany
  • Odpowiedz
@sopczak: jak się p----------o z Covid, to szkoły nauki jazdy wyczaiły, że sam się możesz w domu uczyć i zdać w WORD egzamin, a one kasę mogą brać taką samą, jak wczesniej, nie robiąc wykładów.
  • Odpowiedz
@sopczak: przed PKK - nie (do konca 2013)

teraz wyrabiasz PKK, word - teoria, OSK - praktyka + egz. wew, WORD, wydanie prawa jazdy + opłata, odbiór i można bzikać

co ciekawe mozna wyrobic PKK na starym orzeczeniu lekarskim ktore bylo bezterminowe - ale to juz dluzsza droga bo na 99% trzeba skladac odwolanie do SKO.
ja tak zrobilem i 200 zł w kieszeni :)
nowe uprawnienia ofc dalej na
  • Odpowiedz
@sopczak: teraz jest tak, że PKK jest potrzebne osobne do każdej zdawanej kategorii. Ja jestem właśnie na etapie czekania na egzamin (12.07) też się zdziwiłem jak zacząłem się tym wszystkim interesować, że tak jest (robiłem kat B w 2011r). Co do reszty to imo teoria łatwiejsza niż kiedyś niby pytań >2k a przerobiłem wszystkie w 5 dni w wolnych chwilach. Co do badania to było dla mnie zaskoczenie bo okazało
  • Odpowiedz