Wpis z mikrobloga

Jak to jest że jak fryzer bierze 100zl za cięcie, elekteyk 150zl za gniazdko, korepetytor 150zl za godzine języka a dj 300zl za godzine na weselu to wszystko ok i "pracuje to ma bo jest fachowiec, uczyl sie to ma" a jak lekarz chce 150zl za konsultacje, godzine pracy na oddziale albo 500zl za badanie sprzętem za 150tys to jest AFERA bo ZLODZIEJE PAZERNI!1!1!@!!

Praca umyslowa jest mniej warta czy o co chodzi?

#pytanie #polska #medycyna #lekarz #szpital
  • 150
  • Odpowiedz
@gracilis: akurat znam lekarza, który opowiadał, że jak przychodzi do niego pacjent, którego nie potrafi zdiagnozować to wtedy nie bierze od niego pieniędzy i narzekał na innych bardziej pazernych lekarzy, którzy w sytuacjach, gdy stwierdzają "nie wiem skąd u pana te objawy, nie mogę pomóc" to kasują jak za zwykłą wizytę xD
  • Odpowiedz
@gracilis: ja generalnie nic do pracy lekarzy nie mam. Specjalista jest w cenie, takie są stawki rynkowe. Usługi medyczne są drogie wszędzie.
Ale rzeczywiście u elektryka czy fryzjera widzisz wykonaną pracę. U lekarza bywa różnie. Znam kilku świetnych, znam kilku tragicznych.

Mam abonament w jednej z medycznych sieciówek.
Byłem kiedyś u urologa, po skończeniu 35 chciałem się przebadać, tak po prostu. Wyśmiał mnie, bo „nasłuchałem się głupot i naczytałem w internetach,
  • Odpowiedz
To trochę tak, jakby fryzjer wziął 150, grzebieniem uczesał klienta i powiedział, że po dredy to do fryzjera obok.

@psiversum: jeśli do takiego uczesania potrzeba 10 lat nauki, to jak najbardziej w porządku.
  • Odpowiedz
@gracilis: Ból gardła w połączeniu z ropnym kaszlem przez 2 tygodnie nie jest normalną infekcją. Nie opisywałem w szczegółach. Co prawda tyle nie zapłaciłem bo mam prywatny pakiet, ale bez pakietu tyle bym zapłacił u niego.

Tak samo usunięcie kaszaka, 300 zł za konsultację na której patrzy, że jest kaszak i tyle, a potem umawiasz się na usunięcie za 900 zł. To jest dopiero chore.
  • Odpowiedz
ludzie pracują żeby zrabiać

@gracilis: ciężko nazwać to co robi większość lekarzy "pracą". Tak jak napisałem - za 10 minutową pogawędkę z której absolutnie nic nie wynika wołają 200zł. Równie dobrze można iść do znachora albo wróżki. Może taniej wyjdzie.
  • Odpowiedz
@gracilis: Już tłumaczę: ludzie rozumieją, że są zawody, które wykonują swoje zajęcia w ograniczonym zakresie, ot taki DJ weselny gra pewnie tylko w soboty i raczej tylko w sezonie. Więc pewnie nie więcej, niż 30 razy w roku ma zlecenie. Jak weźmie 3 tysiące złotych to ma rocznie 90 tysięcy, więc odliczając koszty (musi mieć samochód, odliczyć 23% VAT, zapłacić sobie ZUS i dochodowy) zostaje mu na życie 3-4 tysiące. Gdyby
  • Odpowiedz
@gracilis: Lekarz spędza nad pacjentem góra 30 minut. Ogólnie nie mam pretensji do nich, że chcą zarabiać, tylko do systemu ubezpieczeń zdrowotnych, bo płacę składkę i nie mogę skorzystać z usług.
  • Odpowiedz
Dobrym pomysłem byłby cennik bardziej adekwatny do wkładu pracy.

@psiversum: Wydaje mi się, że stomatolodzy tak działają faktycznie. Plomby/przeglądy po taniości, jak przyjdzie do usuwania zębów, kanałowego, naprawianie zębów, robienia koron, protez to proporcjonalne ceny za wszystkie zabiegi idą w górę. Chociaż jak popatrzysz, to robienie endo/re-endo zajmie tyle co dwie plomby, ale jednak nie każdy lekarz jest w stanie to zrobić i stąd cena jest faktycznie adekwatna do usługi.
  • Odpowiedz
A dobrzy korepetytorzy brali po 100 za moich czasów licealnych, czyli 10 lat temu.

@min_borda:

korepetytor to może też z 50zł za godzinę

@Gumaa: spróbuję Was pogodzić - jakieś 7 lat temu, jako student, dawałem korki z matmy i fizyki rozszerzonej, czasem studentom na pierwszym roku. Brałem 50 zł/h i była to mniej więcej średnia cena w mieście wojewódzkim. Kumpel, co w połowie zawodowo daje korki, ostatnio podwyższył cenę do
  • Odpowiedz
Dobrym pomysłem byłby cennik bardziej adekwatny do wkładu pracy.

@psiversum: ja jednak wolę, żeby lekarz skierował mnie do odpowiedniego specjalisty a nie wymyślał z dupy diagnozy (i zaprosił na za tydzień na kontorlę, bo może spudłował) żeby przytulić 50 zł więcej.
  • Odpowiedz