Wpis z mikrobloga

@Nemrod: @ButtHurtAlert: Moim laickim zdaniem, to w każdym uturbionym warto zmieniać olej częściej niż interwały producenta (cmon, 30k xD) i to 10k wydaje się rozsądne, zwłaszcza jak masz przewagę miasta i nie jeździsz jak stary parch.
  • Odpowiedz
@alkoholik000: Zdecydowanie lepiej taniej i co 10kkm. Oczywiście pisząc taniej mam na myśli zwykły olej typu Elf, Total, Lotos, Castrol (wbrew internetowym bzdurom to jest bardzo dobry olej) etc. zgodny z normami producenta wozu i odpowiednią lepkością niż dopłacać i pałować wiplera do liquly moly, motuli, millersów czy tam innych wynalazków co to się nad nimi spuszczają, bo "po zalaniu Motula za 250zł moja Fabia 1.4 80 na hamowni 120
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@alkoholik000: całe życie z ojcem wymieniamy po przejechaniu 15k kilometrów i nigdy nic się nie stało, a mamy te same auta od 6 lat. Wydaje mi się, że zmiana co 15k lub raz w roku jest ok. 10K to chyba trochę za szybko jednak. Dla jednego to będzie rok jazdy, a dla drugiego 3-4 miesiące.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Castrol (wbrew internetowym bzdurom to jest bardzo dobry olej)

@ZlodziejBilonownic: a to nie wzięło się z tego że często był podrabiany? Volvo (przynajmniej w starszych modelach) zaleca Castrola i wiele osób ma grupkach facebookowych stawia go na równi z Millersem, Motulem i innymi droższymi ze względu na bezproblemową eksploatację silnika. A tam jak wymieniasz olej, to nic złego się nie dzieje.
  • Odpowiedz
byle nie wierzyć w żadne long lajfy, które VW zaleca wymieniać co 30 tysięcy

@rasguanabana: bo? Masz jakieś badania pokazujące jasno, ze na longlife żywotność silnika spada? Czy tylko opinie łysego z youtuba i ?
Rozumiem jeszcze wcześniejsza pierwszą wymianę, bo na nowym silniku może się trochę syfu uzbierać, ale później to nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@alkoholik000: byle nie wierzyć w żadne long lajfy, które VW zaleca wymieniać co 30 tysięcy

@rasguanabana: masz wiedzę lepszą niż Volkswagen? Bo chyba jeszcze nikt nigdy nie udowodnił w sposób naukowy, że oleje long life są złe. Co innego Volkswagen który żeby wporwadzić produkt na rynek przeprowadził dziesiątki badań i testów.
  • Odpowiedz
A od siebie jeszcze dodam- ja wymieniam co co 15k ale ja mam hybrydę więc z tych 15k na silniku spalinowym przejechane jest 10-12k realnie, do tego silnik rzadko kiedy jest wysilony bo podczas przyspiesznia pomaga elektryczny.
Olej wymieniam na Eneos Hyper S, taki mi polecił mechanik i faktycznie w internecie jest bardzo polecany.
  • Odpowiedz