Wpis z mikrobloga

Jesteś sobie takim chłopakiem z Estonii, kraju o bardzo małych tradycjach w f1. Rezygnujesz z części dzieciństwa by od małego harować w branży motorsportu. Może nie jesteś super-talentem ale po latach pracy jesteś już w f2, a nawet masz za sobą FP1 w rajdach formuły pierwszej. Nie masz żadnych kłopotów z prawem, ogólnie jesteś normalnym gościem. Grasz sobie z kolegą w gierkę komputerówkę i używasz niezbyt miłego słowa "nigger". W jednej sekundzie lata pracy i wyrzeczeń idą do kosza, wszyscy się od ciebie odwracają, zero współczucia, nie dostajesz nawet żadnego ostrzeżenia tylko dosłownie w 1 sekundę wali się całe twoje życie. W 1 sekundę stajesz się rasistą, homofobem i wszystkim co najgorsze. Co jak co ale od lewaków kierujących się emocjami spodziewałem się odrobiny współczucia dla chłopaka, który nikomu żadnej krzywdy nie zrobił, ale nie. Vipsnęło mu się zakazane słowo. Wyciągać pochodnie i widły i na stos z nim. Świat z dnia na dzień mnie coraz bardziej rozczarowuje. Ci, którzy uważają się za zbawicieli świata tak naprawdę są najbardziej bezdusznymi ludźmi. Juri trzymaj się tam, są jeszcze normalni ludzie, którzy ci współczują.
#f1
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cinu4: bez przesady. Póki co został zawieszony, a trolle (bo 90% reddita to trole) wylewają na niego pomyje (imo słuszna kara). Przeprosi, powie, że żałuje, wpłaci jakąś kasę organizację pomocy ludziom zagubionym i po kłopocie. Ludzie za miesiąc zapomną, jak z mazepinem
  • Odpowiedz
@Brzychczy: w sumie miał chyba z 15 lat dopiero. Też bym mu nie kończył kariery. Jednak co innego jak ci się coś na język nasunie podczas grania, a co innego jak w pełni świadomie unosisz rękę hajlując. Już nie mówiąc o tym, że nazistowskie gesty są raczej gorsze niż powiedzenie nigga.
  • Odpowiedz
@cinu4: Chłop to 21letni Estończyk, który przez całe życie pewnie widział 10 czarnych (dobra pewnie więcej bo przecież międzynarodowa kariera). Skąd w jego słowniku słowo nigger, którym musi rzucać prywatnie na prawo i lewo, skoro nawet publicznie mu się wyrwało? xD Nie wiem jak komuś ze wschodniej Europy może się nasunąć na język takie słowo. Gdyby mieszkał w amerykańskich slumsach to bym rozumiał.
  • Odpowiedz
Jednak co innego jak ci się coś na język nasunie podczas grania, a co innego jak w pełni świadomie unosisz rękę hajlując.

@cinu4: no nie wiem, dla mnie kontrolowanie języka i rąk stoi na tym samym poziomie, jakoś nigdy nie vipsnęło mi się słowo szmaty zamiast kobiety

Już nie mówiąc o tym, że nazistowskie gesty są raczej gorsze niż powiedzenie
  • Odpowiedz
@Brzychczy: hajlowanie na podium to jakiś manifest. Świadoma próba pokazania czegoś, agenda. W losowym rzuceniu słowem nigga nie widzę żadnego przesłania ani wrogości.
  • Odpowiedz
@RAAAKEZ: tylko z uwagi na jego wiek bym go może jedynie zawiesił, ale nie kończyłbym mu kariery. Mózg 15 latka raczej nie myśli samodzielnie i wsiąka wszystko co propaganda mu podsunie pod nos.
  • Odpowiedz
hajlowanie na podium to jakiś manifest

@cinu4: albo głupi żart mało ogarniętego społecznie gościa co spędza czas na torach kartingowych zamiast uczyć się historii. Wciąż, kontrowersja dotycząca tego gestu nie jest żadną wiedzą tajemną. Podobnie ze słowem nigga, Vips może nie wiedzieć zbyt wiele o niewolnictwie, prawach Jima Crowa itp. ale raczej ogarnąć, że mówienie tego słowa lepiej sobie odpuścić.
  • Odpowiedz
albo głupi żart mało ogarniętego społecznie gościa co spędza czas na torach kartingowych zamiast uczyć się historii.

@Brzychczy: pewnie trochę tego, trochę tego. Dlatego nie karałbym go jak dorosłego po tym geście. Ale wciąż dziwie się, że nie widzisz różnicy w okolicznościach. Tutaj wchodzisz na podium, pewnie już miałeś wcześniej zaplanowane że to zrobisz. Za to w grze komputerowej jesteś zaangażowany i raczej nie myślisz pięć razy zanim coś powiesz.
  • Odpowiedz
@cinu4: akurat mówiąc o wieku to mnie trochę przekonałeś że na Severukhina należy patrzeć trochę pobłażliwiej xd

Livestream to dla mnie okoliczność publiczna, wiesz że gościa z którym grasz może oglądać każdy kto chce a Ciebie będzie słychać i bierzesz na to poprawkę. Jak koleś miał być kierowcą F1 gdzie też jest mega zaanagażowanie i jak Vips miałby rzucać "niggerami" podczas wyścigu to też trudno się dziwić Red Bullowi że
  • Odpowiedz