Wpis z mikrobloga

im dłużej zaczynam pisać w #python tym bardziej widzę jak poniekąd jest wybrakowany. piszę piszę a tu nagle się dowiaduje że brakuje w nim swtich/case (dopiero w 3.10 wprowadzony), a tu brak Enum, a tu brak Const i ciągle coś ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@schon: lambdy uważam często za mało czytelne, czasami wolę po prostu funkcje napisać. ale cos mega w tym języku jest to że parę linijek często wystarcza by napisać coś co chcę, mega szybko się piszę w nim
  • Odpowiedz
@mapache: No dlatego to jest dobry pierwszy język lub jeśli chcesz sobie hobbystycznie automatyzować rzeczy. Przesiadając się z innych języków dostrzegasz spore braki ale no nadrabia to za to prostotą i szybkością pisania kodu.
  • Odpowiedz
@mapache: w pythonie nie używałem, generalnie nie lubię switcha bo jest kolejnym sposobem na zrobienie tego samego który nic nie wnosi ponad łańcuch if-else, składnia w językach C-podobnych jest p------a (ten hack z break; - super pomysł), a na dodatek jak za X miesięcy trzeba dodać warunek zależny od innej zmiennej to musisz całego switcha zamieniać.

Szczególnie w pythonie mi to nie pasuje, bo python szczycił się filozofią "There should
  • Odpowiedz
@tell_me_more: właśnie łańcuch elif wydaje mi się mega brzydkim sposobem. owszem switch/case zrobi to samo, ale moim zdaniem ładniej i czytelniej. w tym momencie zamiast pokazywać swoją główną zaletą Pythona jakim jest często zwięzłość kodu i dobra czytelność to w tym momencie robi na odwrót
  • Odpowiedz