Wpis z mikrobloga

Fascynujące - dzisiaj przypadkiem dowiedziałem się o kimś takim jak Andrzej Dragan z reklamy jego książki na allegro.

Kim jest Andrzej Dragan? Jest 44-letnim warszawiakiem.
Absolwentem Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale fizyki. A obecnie profesorem na tym wydziale, podobnie jak profesorem wizytującym na Narodowym Uniwersytecie Singapuru - najważniejszej uczelni kraju i jednej z najlepszych i najbardziej prestiżowych na świecie.
Napisał dwie książki na temat fizyki, wydał 50 prac publikowanych miedzynarodowo z zakresu optyki kwantowej, relatywistycznej teorii informacji kwantowej, teorii względności, kwantowej teorii pola w zakrzywionych czasoprzestrzeniach.
Poza tym jest fotografem. Robił sesję między innymi sesje zdjęciowe Madsa Mikkelsena i Davida Lyncha, w fotografii stworzył własną technikę cyfrowej obróbki fotograficznej, nazywaną efektem Dragana. Zdobył nagrodę Fotograf Rok 2007 brytyjskiego czasopisma Digital Camera, a jego zdjęcia były w wykorzystywane w reklamach Playstation czy Xboxa.
Jego wystawy były eksponowane m.in. w Mediolanie, Londynie, Paryżu, Amsterdamie, Nowym Jorku i Tokio.
W wolnych chwilach zajmuje się filmem - reżyserował teledyski Quebonafide i Behemotha, w 2020 zrealizował dla HBO Polska jeden z segmentów antologii filmowej "W domu", był nominowany do Złotego Lwa na festiwalu reklamowym w Cannes oraz Berlin Commercial Film Festival.

Aż dziwi mnie, że ktoś taki jest w Polsce anonimowy

#gruparatowaniapoziomu #fizyka #fizykakwantowa #nauka #kultura #fotografia
F.....o - Fascynujące - dzisiaj przypadkiem dowiedziałem się o kimś takim jak Andrzej...

źródło: comment_1655035867xCfNh7t4HGS32RQsdYs8UW.jpg

Pobierz
  • 151
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fan_Morawieckiego: Pan Andrzej to jest kocur jakich nam w Polsce potrzeba.

Jego ostatnia praca na temat połączenia Ogólnej Teorii Względności z Mechaniką Kwantową, może okazać się przełomowa (warto zapoznać się ze szczegółami - odsyłam do książki lub kanału na YT https://www.youtube.com/channel/UC-1m_qnw1jrhwScX5uGfe_A ).

Jeśli okazałoby się to prawdą albo przynajmniej stanowiło krok milowy w sformułowaniu teorii kwantowej grawitacji, to Pan Andrzej byłby lepszym kotem od Kopernika i to bez żadnej przesady.
  • Odpowiedz
no astrofaza słaba jest

@r333m4k444: Astrofaza jest przede wszystkim kanałem popularno-naukowym a nie naukowym jak Copernicus. I dobrze, bo nie każdy oczekuje od kanału nt kosmosu czy fizyki wykładów naukowych ze wzorami czy wyliczeniami jak na Copernikusie.

Astrofaza ma po prostu inny target i są to głównie ludzie którzy nie są związani z nauką a są zainteresowani tematem. Nie sprawia to, że kanał jest słaby. Oczywiście, że prowadzący nie jest
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: haha pisuar się zesrał i nasrał przy okazji na sztandarowy plan PiSu XD takiego fikołka nieudanego jeszcze tu nie widziałem XD dziękuj algorytmowi bo w waszym chłopskim świecie to o ludziach nauki się nie słyszy XD
  • Odpowiedz
haha pisuar się zesrał i nasrał przy okazji na sztandarowy plan PiSu XD takiego fikołka nieudanego jeszcze tu nie widziałem XD dziękuj algorytmowi bo w waszym chłopskim świecie to o ludziach nauki się nie słyszy XD

@su1ik:
Ciekawy dobór słów, trochę potwierdzający tezę, że o negatywnym skutku nadużywaniu THC.
Chłop się ciesz, że do Polski nie chcesz wrócić, jedynie d--a z żalu go ściska, ze dalej się języka nie nauczyłeś,
  • Odpowiedz
@Clermont:

Artykuł "Quantum principle of relativity” został opublikowany w „New Journal of Physics” i jest autorstwa Dr. Hab Artura Dragana oraz Prof. Artura Ekerta, a więc tak, praca nie tylko została napisana ale również opublikowana na łamach ekskluzywnego czasopisma naukowego.

Faktycznie, nie ma o tym artykule wzmianki na jego kanale YT, a tak wybrzmiała moja poprzednia wypowiedź - byłem zmęczony gdy to pisałem, za to przepraszam. W książce jest temu
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: co pisuarek teraz będziesz miał odloty z jakimś THC? Co ty ciemniaczku sugerujesz? XD język znam świetnie, a tu siedzę dla waszego bólu d--y. Jeszcze prawdziwi patrioci będą rządzić Polską, oderwiemy was od koryta, nie bój się.
  • Odpowiedz
Artykuł "Quantum principle of relativity” został opublikowany w „New Journal of Physics” i jest autorstwa Dr. Hab Artura Dragana oraz Prof. Artura Ekerta, a więc tak, praca nie tylko została napisana ale również opublikowana na łamach ekskluzywnego czasopisma naukowego.

@Prezydent_Polski: Spoko, rozumiem. Czepiam się tylko precyzji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ta praca nie ma to prawie nic wspólnego z ogólną teorią względności ani formułowanie kwantowej teorii
  • Odpowiedz