Wpis z mikrobloga

Czerwiec

Rozwiązywanie problemów

Stoicyzm na dziś - 12 Czerwca

Wyszkolony umysł jest lepszy niż jakikolwiek skrypt

„W ten sposób musisz zrozumieć, jak śmiesznie jest mówić >>Powiedz mi, co robić<< Jaką radę mógłbym ci dać? Nie, znacznie lepsza prośba to: >>Wyszkol mój umysł, aby umiał dostosować się do wszelkich okoliczności<< [...] Dzięki temu gdy warunki będą odbiegać od skryptu [...] nie będziesz desperacko szukał nowych podpowiedzi”.

– Epiktet, Diatryby, 2.2.20B - 1;24B -25A

Byłoby miło, gdyby ktoś mógł pokazać nam, co robić w każdej możliwej sytuacji. W rzeczywistości na to właśnie poświęcamy dużą część życia: do czegoś się przygotowujemy, uczymy się czegoś, oszczędzamy na coś lub oczekujemy określonego punktu w przyszłości. Jednak plany, jak zauważył bokser Mike Tyson, trwają tylko do czasu, gdy otrzymasz cios w twarz.

Stoicy nie szukają odpowiedzi na każde pytanie i planu na każdą okoliczność. Jednocześnie nie martwią się. Dlaczego? Ponieważ są pewni, ze zdołają się zaadaptować i dostosować do warunków. Zamiast szukać instrukcji, rozwijają umiejętności takie jak kreatywność, niezależność, pewność siebie, pomysłowość i umiejętność rozwiązywania problemów. Dzięki temu stają się elastyczni, a nie sztywni. My możemy zrobić to samo.

Dziś skoncentruj się na strategii, a nie na taktyce. Pamiętaj, że lepiej, by ktoś Cię czegoś nauczył, niż po prostu coś Ci dał; lepiej jest zachować elastyczność niż trzymać się skryptu.

#dailystoic

#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm

Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę

Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
  • 13
  • Odpowiedz
Dzięki @lukaszmarynczak za rozgłos, teraz z drobnego pisania i porannej praktyki zrobił się kawał wołania :D
Napisałem do moderacji, czy mógłbym być dodany do autorów tagu za radą innego mireczka.

Miłej niedzieli.
  • Odpowiedz