Pytanie do lekarzy - jak wygląda Wasza codzienna higiena zębów i ogół dbania o nie? Czy z Waszego doświadczenia jest duża presja na ''ładny uśmiech'' w tym zawodzie, faktycznie większa dbałość o zdrowie, czy trochę szewc bez butów chodzi?
I czy w sumie są jakieś rzeczy które robicie trochę już jako zboczenie zawodowe albo drobne dziwactwa? :D Nie wiem, coś na zasadzie unikania picia jakichkolwiek soków cytrusowych, unikanie jak się da kawy/czarnej herbaty, nić dentystyczna zawsze przy sobie, albo czy spotkaliście się z czymś takim wśród koleżanek i kolegów? :D
@affairz: no nie wiem, dowód anegdotyczny, ale mojej mamie się posypały od brania sterydów, ciąży i problemów z wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia. A wcale nie ma jakichś wymyślnych problemów zdrowotnych.
I chociaż ma zadbane i wyleczone, to masę czasu, pieniędzy i bólu kosztowało i kosztuje ją utrzymanie jakiegokolwiek stanu tych zębów. A i tak niestety się kruszą i łamią nadal
@affairz: także nie to że usprawiedliwiam jak leci, ale trochę wyrozumiałości dla ludzi też warto mieć. Takie rzeczy i tak są do rozstrzygnięcia dla lekarzy którzy faktycznie się znają na tym i mają rzetelny pogląd co i jak może wpływać na stan uzębienia z czynników innych niż sama higiena
@LumiereApacz: ok, racja, kwestie ciąży i problemów hormonalnych faktycznie się zdarzają i mogą bardzo utrudniać temat. w mojej ocenie zawsze idealną higieną, dietą i częstymi kontrolami da się skutecznie zapobiegać próchnicy, ale jak komuś np. zęby pękają od gryzienia bo ma deficyty minerałów to faktycznie ciężki temat się robi
Eh przegapiłem info, że znowu była podwyżka minimalnej. I znowu zarabiam tylko 500zł więcej od sprzątaczki. 10 lat nabijania doświadczenia, 10 lat pracy jako grafik z czego 6 lat wypruwania sobie żył w agencji reklamowej i wszystko c---a warte.
I czy w sumie są jakieś rzeczy które robicie trochę już jako zboczenie zawodowe albo drobne dziwactwa? :D Nie wiem, coś na zasadzie unikania picia jakichkolwiek soków cytrusowych, unikanie jak się da kawy/czarnej herbaty, nić dentystyczna zawsze przy sobie, albo czy spotkaliście się z czymś takim wśród koleżanek i kolegów? :D
#dentysta #stomatologia #medycyna
I chociaż ma zadbane i wyleczone, to masę czasu, pieniędzy i bólu kosztowało i kosztuje ją utrzymanie jakiegokolwiek stanu tych zębów. A i tak niestety się kruszą i łamią nadal
@LumiereApacz: to niewielki odsetek osób. Zdecydowana większość to efekt zaniedbań.
A jak u Ciebie to wygląda jeśli chodzi o pytania z samego wpisu? :D