Wpis z mikrobloga

Pytanie do lekarzy - jak wygląda Wasza codzienna higiena zębów i ogół dbania o nie? Czy z Waszego doświadczenia jest duża presja na ''ładny uśmiech'' w tym zawodzie, faktycznie większa dbałość o zdrowie, czy trochę szewc bez butów chodzi?

I czy w sumie są jakieś rzeczy które robicie trochę już jako zboczenie zawodowe albo drobne dziwactwa? :D Nie wiem, coś na zasadzie unikania picia jakichkolwiek soków cytrusowych, unikanie jak się da kawy/czarnej herbaty, nić dentystyczna zawsze przy sobie, albo czy spotkaliście się z czymś takim wśród koleżanek i kolegów? :D

#dentysta #stomatologia #medycyna
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@affairz: no nie wiem, dowód anegdotyczny, ale mojej mamie się posypały od brania sterydów, ciąży i problemów z wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia. A wcale nie ma jakichś wymyślnych problemów zdrowotnych.

I chociaż ma zadbane i wyleczone, to masę czasu, pieniędzy i bólu kosztowało i kosztuje ją utrzymanie jakiegokolwiek stanu tych zębów. A i tak niestety się kruszą i łamią nadal
  • Odpowiedz
@affairz: także nie to że usprawiedliwiam jak leci, ale trochę wyrozumiałości dla ludzi też warto mieć. Takie rzeczy i tak są do rozstrzygnięcia dla lekarzy którzy faktycznie się znają na tym i mają rzetelny pogląd co i jak może wpływać na stan uzębienia z czynników innych niż sama higiena
  • Odpowiedz
@LumiereApacz: ok, racja, kwestie ciąży i problemów hormonalnych faktycznie się zdarzają i mogą bardzo utrudniać temat. w mojej ocenie zawsze idealną higieną, dietą i częstymi kontrolami da się skutecznie zapobiegać próchnicy, ale jak komuś np. zęby pękają od gryzienia bo ma deficyty minerałów to faktycznie ciężki temat się robi
  • Odpowiedz
poza tym można mieć kiepskie zęby też przez czynniki niezależne od osoby, więc nie byłoby to dla mnie osobiście wyznacznikiem

@LumiereApacz: to niewielki odsetek osób. Zdecydowana większość to efekt zaniedbań.
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: pewnie, jak najbardziej, po prostu mam z tyłu głowy, że różnie może być. A skoro nie znam czyjegoś życia to bastuję z wyrokami :)

A jak u Ciebie to wygląda jeśli chodzi o pytania z samego wpisu? :D
  • Odpowiedz