Wpis z mikrobloga

Serio ktoś sprzedaje dzisiaj akcje? C/Z indeksu swig80 jest najniżej od lutego 2009, dzieli nas tylko 1.7 wartości C/Z do dołka ze stycznia 2009 roku. Chyba nie muszę mówić co się stało z indeksem po spadku do 6.3 czyli dołka z 2009r? W listopadzie jego wartości wynosiła już 25. Czyli w niecałe 10 miesięcy nastąpiło odbicie, które zwiększyło wyceny spółek w indeksie 3-krotnie. MWIG40 to samo, wycena c/z 10 dzisiaj, a szczyty na 25, o śmieciu wig20 nie zamierzam pisać, bo allegro i cdprojekt niosą indeks na dno, ale małe spółki przynoszą bogactwo po prostu.

Sam wig dobija do dołka covidowego. Nic tylko dokupować akcyjki pakietami :D
#gielda
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tytyka: tyle, że gospodarka prawdopodobnie spowolni, może i zyski spadną więc mianownik spadnie tym samym przy tych cenach juz nie bedzie tak super tanio ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Tytyka: a z ciekawości bo realnie nie wiem, ile spółek wtedy wyleciało z indeksu i zostały zastąpione innymi ? Bo jestem ciekaw jak to wygląda w praktyce, urosło na tych spółkach co już tam były czy jednak poszły bankructwa i zostały zastąpione innymi i wtedy indeks odbił ?
  • Odpowiedz
@Potezny_PiSowski_Inwestor: nie jestem w stanie Ci tego powiedzieć, ale im indeks ma więcej spółek tym mniejszy jest udział pojedynczych z nich, wiec niewielkie zmiany w indeksie aż tak na niego nie wpływają. W porównaniu do wig20, gdzie spółki najczęściej wchodzą na górce (mercator, allegro), a wypadają z niego na dołku xD
  • Odpowiedz
@Tytyka: no zobaczymy ja trzymam z swig80 kgn i sobie cały czas dokupuje więc podzielam zdanie że teraz jest czas na zakupy i trzymanie longow ale dalej świat cały krzyczy coś innego, zobaczymy jak się to rozegra
  • Odpowiedz
@Potezny_PiSowski_Inwestor: z reguł większość się myli, dlatego kiedy mówią, żeby sprzedawać, bo ciężkie czasy to ja dokupuje, a kiedy mówią, że gorzej to juz był i teraz będzie tylko lepiej to ja zaczynam sprzedawać. Aktualnie siedzę na bowim i torpol, mobruk, bo wypłacają dywidende, a te spółki zawsze się obronią
  • Odpowiedz
@Tytyka: Co zrobisz jak lokaty już na 7% i kapitał odpływa. Wybór w takich czasach pada na wróbla w garści zamiast gołębia na dachu jeszcze z wysoką zmiennością. Wydaje się tanio, ale absurdalne poziomy wycen działają zarówno w górę jak i w dół.
  • Odpowiedz
@DJ007: rentowność obligacji 10 letnich to również ponad 7%. Korporacyjnych znacznie wyżej.
Przy okazji warto tutaj zwrócić uwagę na to co usłyszalem, w którymś wywiadzie z Russellem Napierem gdzie wypowiadał się odnośnie kryzysu azjatyckiego z końcówki lat 90-tych. Bardzo wiele osób, kupowało wtedy tajskie czy indonezysjkie spółki w calej ich drodze na dno argumentując to skrajnie niskimi wycenami. Kłopot byl w tym, że również ich rzekome fundamenty i wyceny były
Sabarolus - @DJ007: rentowność obligacji 10 letnich to również ponad 7%. Korporacyjny...

źródło: comment_1654933949Genw3u0QeFZyP3ObMEMPqk.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
rentowność obligacji 10 letnich to również ponad 7%. Korporacyjnych znacznie wyżej.

@Sabarolus: Dług korporacyjny teraz powinien być wybierany z tą samą starannością co akcje, dla wielu nie jest to alternatywa mimo teoretycznie wyższej rentowności. Spółki w recesji będą miały problemy z obsługą długu.

Niemniej jestem co do zasady pesymistą (paskudna cecha na
  • Odpowiedz
powinien być wybierany z tą samą starannością co akcje, dla wielu nie jest to alternatywa mimo teoretycznie wyższej rentowności.

@DJ007: Oczywiście, słuszna uwaga.

Obecnie jest wiele czynników wskazujących na to, że jest z rynkiem bardzo źle. Obiektywnych. Moment przesilenia prawdopodobnie się przeoczy lub w niego nie uwierzy.

Perspektywy długoterminowe nie są jednak super bycze. W jednym z postów kontekst demograficzny opisywał @lsh i to jest według mnie najgorszy długofalowy scenariusz dla
Sabarolus - > powinien być wybierany z tą samą starannością co akcje, dla wielu nie j...

źródło: comment_1654937673NRyhM3gIr2ofYtsF7SghMz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Nowe rynki byka tak, ale czy za każdym razem nowe ath?

@DJ007: osobiście szukam tego co może spowodować długofalową pompę na rynku i stać się przyczynkiem uzasadniającym nowe ATH od dobrych 3 lat. Przez ten czas przez moje portfolio przewnięły się EV, wodór, wiatr, solary - czyli generalnie szeroko pojęta zielona energia, 5G, a ostatnio lit, recykling i ... opieka paliatywna. ofc mam dokładnie 0 gwarancji, że którykolwiek z tych
  • Odpowiedz