Wpis z mikrobloga

pomimo usilnych prób HRu by stali się częścią paczki, uczestniczyli we wspólnych wypadach, imprezach.

@Phyrexia: czyli zrobienie z relacji służbowej relacji niesłużbowej - tylko po co? Do pracy chodzisz dla realizacji zadań i zarabiania pieniędzy czy żeby się z koleżankami poklepać po pleckach?

@motokate: Tak tak, zwłaszcza gdy miga się od każdego wspólnego wypadu albo pali buraka i nie wie co powiedzieć kiedy jedziesz z nim windą, na
  • Odpowiedz
@Phyrexia: Widzisz ze czlowiek się męczy towarzystwem a Ty chcesz go jeszcze na sile socjalizować. To już pod mobbing podchodzi. Są ludzie dla których praca dokładnie tak wygląda - przyjść, odstukać swoje w klawiaturę i wyjść. I największa frajdę w pracy sprawia im doprowadzenie zadania do końca a nie słuchanie o kotach czy bąbelkach w kuchni/windzie. Zadaniem HR jest stworzenie przestrzeni do socjalizacji - organizacja wydarzenia które będzie na tyle
  • Odpowiedz
To takie hr-ówy jak ty traktują nas jak dzieci albo upośledzonych.

@adibor: No cóż, spójrzmy wprawdzie w oczy, dużo jednak JEST upośledzonych socjalnie. :D I mówię to jako programista
  • Odpowiedz
No cóż, spójrzmy wprawdzie w oczy, dużo jednak JEST upośledzonych socjalnie.

@Grx: chyba jak ma się podejście w stylu 'zachowujesz się w sposób, którego nie rozumiem, więc jesteś nienormalny'
  • Odpowiedz
To chyba tylko Ci z wykopu. Bo ja pracowałam w wielu teamach i nigdzie tak nie ma

@dal_: praca zdalna upowszechniła się od dwóch lat. W ilu teamach i w ilu firmach pracowałeś w tym czasie? Jak długo pracujesz zdalnie? Bo ja pracowałem w trzech teamach w ramach jednej firmy i mam wrażenie że większość ludzi w taki sposób pracuje, w sensie że jakby zebrać czas poświęcony pracy to wyjdzie
  • Odpowiedz
'zachowujesz się w sposób, którego nie rozumiem, więc jesteś nienormalny'

@adibor: normalność definiuje się tak jak postępuje większość społeczeństwa, więc tak, odtępstwo od większości jest nienormalnością. Oczywiście niekoniecznie jest to złe.
  • Odpowiedz
@Phyrexia: Bo IT, w przeciwieństwie do takiego HR-u, ma zadania do wykonania które da się podsumować poza swoimi wymyślonymi zabawami jak z przedszkola których cele są tak niejasne i zawoalowane, że nikt w sumie nie potrafi z tego rozliczyć. To coś jak rozwiązywanie zadania z matematyki vs lanie wody na rozprawce z polskiego. Jak ktoś nie szuka kupli w robocie to powinno to się uszanować.
  • Odpowiedz
@trujacybluszcz: Nie ma w tym sprzeczności... Użeranie się z klientami to jest zupełnie co innego niż praca w zespole i socjalizowanie się z kolegami z pracy. Wiem co mówię, bo pracowałam i w call center, i w bezpośredniej sprzedaży produktów, a teraz pracuję w IT...

I w życiu nie chciałabym wrócić do pracy z klientem, chociaż zdolności interpersonalnych mi nie brakuje + jestem dość towarzyska... Byłam bardzo dobra w pracy
  • Odpowiedz
IT, w przeciwieństwie do takiego HR-u, ma zadania do wykonania

@GodEmperorWasRight: Dlatego praca kojarzy Ci się z nieprzyjemnym obowiązkiem i robieniem zadań. Porządny HR sprawia, że chce Ci się tam pracować a praca jest podejmowaniem wyzwań, współdziałaniem z ludźmi których lubisz. Dlatego HR nazywany jest sercem firmy. Jeśli jest słaby, wtedy pracownicy czują się niedobrze i szukają innej firmy, która płaci więcej. Jeśli HR prowadzony jest we właściwy sposób, wyższa
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 12
@Phyrexia: przepraszam, jednak pisanie ludziom, że pieniądze są sprawa drugorzędna to jest dopiero uwłaczające i niezbyt fair. Niektórzy nie mają wystarczająco środków na wakacje z rodziną czy jakakolwiek inna potrzebę, bo HRy chcą optymalizować zarobki bananami albo innymi owocami i jeszcze wmawiają, że to jest okej. A ludzie chodzą do pracy tylko i wyłącznie dla pieniędzy. Czasem to jest kwestia życia i śmierci, bo nie wiesz czy ktoś potrzebuje zbierać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Phyrexia: po prostu pracując w HR człowiek pośrednio przyczynia się do cierpienia innych, bo w biznesie nie ma za bardzo miejsca na współczucie tylko liczy się wyzysk i jak najwyższa optymalizacja, mimo, że HR próbuje udawać, że jak da owoce to jest ok.
  • Odpowiedz