Wpis z mikrobloga

@bury256: Działa, radio wykręca tyle ile ma wykręcać według specyfikacji a moc ma taką jaką może mieć wszystko inne na naszym rynku. Mnie w-----a konfiguracja - tylko dla smartfonowych zombie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bury256: u mnie się świetnie sprawuje, jeden mam przenośny bo wystarczy w prąd wpiąć na lato i na całym ogrodzie jest zasięg mocny. Plus banalna konfiguracja i otwieranie portów z telefonu.
  • Odpowiedz
@bury256: akurat jestem w trakcie wymieniania m4 na x20 bo chciałem trochę więcej z łącza wycisnąć. Ogólnie to fajna sprawa chociaż mam jedno ale. Czasem trzeba pokombinować z ustawianiem urządzeń w pomieszczeniach żeby się połączyły (musi być dość dobry zasięg) ale jak już się połączą to można ustawić gdzie się chce i gitówa.
  • Odpowiedz
@HachiRoku: Wlasnie sie zastanawiam czy na www mozna to samo ustawic, mam od operatora router tylko w AC/wifi 5, bym sprobowal z wifi 6/ax skoro mam taka karte w kompie chyba, ze poszukac czegos z wifi 6e tylko kiepsko z dostepnoscia i cenami, kart tez za duzo nie widze.
Ja jestem bardziej z tych ktorzy kupowali drugi router do ustawienia jako access point, gdy kupilem router Huaweia konfiguracja byla strasznie
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: No ja poszedłem jeszcze krok dalej. Router od UPC robi za modem, potem jest mikrotik robiący cały routing (kiedyś były access pointy mikrotika ale prędkości nie były zadowalające) i potem jest jeden Deco X20 robiący za główny AP a do niego po wifi wpięte mam 2 Deco M4 jako extendery zasięgu. Docelowo chcę wymienić M4 na X20 i wszystko spiąć na kablach eth żeby w całym domu wyciskać ~700mbps
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: stary tp link 1043 nie ma porównania. Mikrotiki CAP AC zasięg porównywalny ale niestety mają schrzanione radio więc prędkość śmieciowa. Największa siła tych Deco to po pierwsze prostota konfiguracji nawet przez neta (dają dedykowany adres przy zmiennym IP) i mesh.
  • Odpowiedz
@HachiRoku: No nie, nie az tak stary, ja mam tplinka c7 na innym pietrze, tam gdzie mam komputer z karta sieciowa AX mam jakis router "Halny" operatora, po parametrach wyglada podobnie do tplinak c5 czy dlinka 1200, 800-900mbs teoretycznie po 5ghz, wiadomo realnie mniej.
  • Odpowiedz