Wpis z mikrobloga

1699 + 1 = 1700

Tytuł: Martwa strefa
Autor: Stephen King
Gatunek: kryminał, sensacja, thriller
Ocena: ★★★★★★
ISBN: 9788381694407
Tłumacz: Krzysztof Sokołowski
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Forma książki: audiobook
13/52

Głównym bohaterem książki jest John Smith, który w wyniku wypadku samochodowego zapada w śpiączkę, z której budzi się dopiero prawie 5 lat później. Przez ten czas zmieniło się bardzo dużo - jego była dziewczyna zdążyła wyjść za mąż i urodzić dziecko, a jego własna matka stała się szaloną dewotką. Wkrótce okazuje się, że wypadek zmienił także samego Johna, który odkrywa u siebie zdolność jasnowidzenia. Dar ten okazuje się jego przekleństwem, ale nakłada na niego również pewną misję, której normalnie nigdy nie chciałby się podjąć.

Dość typowe czytadło Kinga. Jest to jedna z jego pierwszych powieści, ale już mocno w niej wybrzmiewa charakterystyczny styl autora. Mamy głównego bohatera będącego równym facetem, któremu jednak życie rzuca kłody pod nogi. Są też wątki paranormalne (jak w Carrie) z delikatną nutą horroru. Sama "misja" Johna przypomina trochę motyw z Dallas '63 (i na tym zakończę, bo nie chcę spoilować). Niestety widać już tutaj charakterystyczne dla Kinga dłużyzny i rozwlekanie wątków ponad potrzebę.

Postać Grega Stillsona jakoś przypominała mi Donalda Trumpa.

Na lekki minus tłumaczenie - zwyczajnie nie podchodzą mi te stare tłumaczenia Kinga, które angielskie idiomy wprost tłumaczą na język polski. Przez to normalna amerykańska gwara brzmi jak bełkot kogoś lekko upośledzonego. Niezrozumiałe jest też tłumaczenie w niektórych wydaniach tytułu "Dead Zone" na "Strefa śmierci", podczas gdy w książce znajdują się wyłącznie odwołania do bardziej pasującej "Martwej strefy".

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #czytajzwykopem #stephenking #kryminalbookmeter #sensacjabookmeter #thrillerbookmeter
Dziadekmietek - 1699 + 1 = 1700

Tytuł: Martwa strefa
Autor: Stephen King
Gatunek: kr...

źródło: comment_1654628928yVut1sT1gjShvdBR7yX3WE.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach