Wpis z mikrobloga

codziennie robię sobie smoothie owocowe - jabłko, banan i pomarańcz. dodaję kilka jagód goji oraz siemie lniane. co jeszcze zdrowego i niezapychającego ostrzy blendera mogę dodać? nasiona dyni?
#zdrowie #dieta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szczepan-szczypawa: Jak masz problemy z trawieniem czy z jelitami to tym bardziej powinieneś ograniczać jakieś nasiona typu len chia itp. Jeżeli masz zaparcia to pownienes przede wszystkim zmienić swoją dietę i styl życia.
Gastrolog mógł to zalecić myśląc ze przyjmujesz za mało błonnika, problem w tym ze za dużo błonnika to tez problem. Nasiona nie są tutaj rozwiązaniem
  • Odpowiedz
@4833478: Tak len ma omega 3 tylko nie w takiej formie jakiej trzeba, nie ma tam DHA tylko ALA które się słabo konwertuje do DHA.
Witamin pewnie ma niewiele plus to ile się z tego przyswoi to kolejny problem
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: Nie mówię o lnie tylko ogólnie o nasionach. No i przyznajesz że coś tam ma ale mało, nie takie jak trzeba, słabo przyswajalne, ale jednak. Poza tym nasiona po prostu mają tłuszcz, który jest potrzebny, zwłaszcza jak ktoś je same warzywa i owoce to chyba warto dodać jakieś pestki słonecznika, dyni, orzechy.
  • Odpowiedz
@4833478: @DrGreen_2: @Lote35Pasillo:
dziekuję za oddzew.
jeżeli chodzi o len to pod wpływem internetu/przepisów na internecie gdzie zawsze polecają.
zapomniałem dodać że dodaję (hehe) kapkę miodu i jest to jogurt na bazie mleka/jogurtu - zalezy jaka konsystencja wyjdzie.
raczej jestem zdrowy, nie wiem nic o niedoborach.
zacząlem miksować bo jestem leniwy i nie bardzo chce mi się jeść owoce, a wypić to co innego ( ͡
  • Odpowiedz