Wpis z mikrobloga

@tomekb1999: Ja tak samo, aż zacząłem szukać jak to wygląda :P

Dane na 2020 rok:
USA liczba zabójstw /100k ludności : 6,55
Polska : 1,73

Dalej nie chce mi się szukać, aczkolwiek na pewno w Japoni dużo zmienia możliwa kara śmierci za zabójstwo ;)
@getresh: mi ten obrazek przypomniał o takiej publikacji, na którą niedawno natrafiłem. Całej nie czytałem ale pewien fragment utkwił mi w pamięci. Udało mi się ją odnaleźć, może cię zaciekawi - link i fragment, o którym mówię:

Martin S. Geisel, Richard Roll i R. Stanton Wettick w swoim opracowaniu z 1969 r. ustalili, że ścisła restrykcyjna reglamentacja broni palnej obniża liczbę zabójstw, samobójstw i wypadków z bronią palną. Do innych wniosków
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@placebo_: Teoretyczne usunięcie czarnoskórych bandytów z amerykańskich metropolii poskutkowałoby redukcją zachowań przestępczych do poziomu znanego z europejskich aglomeracji.

Przykładowo: gdyby po ulicach Nowego Jorku przemieszczali się tylko biali (kategoria “White” obejmuje także przybyszów z Afryki Północnej oraz Bliskiego Wschodu) i ewentualnie Azjaci (imigranci z kontynentu azjatyckiego: Japończycy, Hindusi, Pakistańczycy, Tajwańczycy etc.), wówczas odsetek kolejno: zabójstw, napaści rozbójniczych i strzelanin (nawet przy założeniu, że oto dodatkowa populacja zastępująca Murzynów/Latynosów odpowiadałaby za identyczną
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@tomekb1999:

Przemoc z użyciem broni palnej w USA daleka jest od losowości. Wręcz przeciwnie: jest ona wysoce skondensowana w obrębie ściśle określonych segmentów populacji i w ściśle określonych miejscach. Jakieś 10 proc. mikroobszarów w tym kraju kumuluje w swoich granicach ponad 70 proc. wszystkich przestępstw. Mało tego: zaledwie 77 hrabstw, zamieszkanych przez 8 proc. ludności, generuje prawie 30 proc. wszystkich zabójstw z udziałem broni.
Zwykli mężczyźni czy może ci obcy kulturowo?

@Z_dupy_strzelec: Zwykli, zawsze przodują mężczyzni, nawet w homogenicznej PL. W PL nie ma murzynów, a dalej mężczyzni głównie popełniają zabójstwa, ostatnio jeden facecik wypalił z czarnoprochowca do dwóch policjantów. I jak skomentujesz ten fakt?

źródło: https://statystyka.policja.pl/st/wybrane-statystyki/przestepczosc-kobiet/50869,Przestepczosc-kobiet.html

Swoją drogą absurdalne stwierdzenie o tym że murzyni są obcy kulturowo w USA skoro przebywają tam od setek lat tworząc tą kulture. Dlaczego nie ma analiz które zamiast
@jozef-dzierzynski: W USA 13% populacji odpowiada za ponad 60% ciężkich przestępstw.
Tworzą największe getta, największe gangi. Gdybyśmy tylko mieli dokładne dane, co ich łączy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A czemu cofasz się w ilości danych do płci? Jak się cofniesz do podziału na gatunki to wyjdzie, że 100% przestępstw popełniają ludzie a zwierzęta nic. Wszyscy jesteśmy winni po równo ( ͡° ͜ʖ ͡°)