Wpis z mikrobloga

Syn wybiera trumne dla swojego taty, wspominajac wczesniej ze tata to dosc szeroko zbudowany gosc o wadze okolo 120kg. Nauczony doswiadczeniem doradzam jeden z szerszych modeli aby godnie ulozyc cialo. Syn wybiera najwezszy z mozliwych z komentarzem "przeciez jakos go tam upchacie".

I tak to sie powoli zyje w zakladzie pogrzebowym.

#praca #pracbaza #smierc #pogrzeb #zakladpogrzebowy
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Markness: Chyba bym rodzinę straszył jakby wydawali na mnie pieniądze po śmierci. Stary dresik, karton i do pieca. Grób jest rodzinny, urna zawsze się zmieści. Za oszczędzoną kasę niech kupią sobie coś ładnego. Albo smacznego.
  • Odpowiedz
@Markness: Znajoma po wybraniu trumny dla babci "pochwaliła się", że wzięli trochę za małą, bo była dużo tańsza. W dzień pogrzebu wiatr zerwał jej dach z domu. Lubię myśleć, że to klątwa w--------j babci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Markness: o super, bede wiedziec w czym chce być zakopana.
Jaki ze siedzisz w temacie to jak wyglądają różnice cenowe pomiedzy tradycyjnym pochowkiem, a kremacją?
Przy kremacji placi sie za trumne + urne + spalenie, a przy tradycyjnym tylko za trumne?

Jak powiedzmy powiem, ze chcialabym byc w przyszłosci pochowana tak, żeby jaknajszybciej sie rozłożyć i żeby wszystko wróciło do ziemii przy czym zeby to bylo najtaniej jak sie da,
  • Odpowiedz
@Markness: Ja bym chciał być skremowany w trumnie z najtańszego kartonu i pochowany w szufladzie na urny (nie pamiętam jak to się nazywa), żadnych pomników. Jeśli rodzina nie uszanowałaby mojej prośby to chociaż niech mnie pochowają w najzwyklejszej, nielakierowanej trumnie. Czym mniej lakierów, ciuchów, kwiatów, itp.

Czym taniej i ekologiczniej tym lepiej.
  • Odpowiedz
@Tyrande o dziwo kremacja wychodzi taniej niż tradycyjny pochówek. W zeszłym tygodniu organizowałam pogrzeb mamy.
Kremacja to koszt 400-600zł (takie ceny w naszym rejonie)
Na urnę wydaliśmy 950zł i była to jedna z droższych dostępnych w zakładzie.
Z tego co pytałam ceny samych trumien zaczynały się od 1700zł wzwyż
  • Odpowiedz
@vanitydomain:

A tak z ciekawości - czy bliscy często dają nieboszczykowi do trumny ciuchy niemal z lumpa mimo, że sami widać, że nie narzekają na brak kasy? Pozdrawiam

To rozsądne podejście. Nieboszczykowi przecież niepotrzebne są nowe ubrania.
  • Odpowiedz