Aktywne Wpisy

naganiaczherculesa +290
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

SystemHalted2_0 +104
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz

Chciałem sobie ogarnąć w chacie lan i wifi prawilnie.
-> Do chaty mam doprowadzone światło 600 Mbit/s wywaliłem modem od dostawcy bo jest paździerzny jeśli chodzi o zasieg wifi. Pożyczyłem router na OpenWRT żeby sprawdzić czy uda się zestawić połączenie do ISP i to działa
-> Mam do dyspozycji 2x Meraki MR16 chciałbym je powiesić w dwóch końcach chaty jako dumb AP żeby mieć dobre pokrycie na WIFI.
Poszukuję jakiegoś routera centralnego który będzie działać pod OpenWRT do którego wepnę:
- do portu WAN światłowód;
- do kolejnych portów LAN te dwa Meraki ustawione w tryb dumb AP:
- do kolejnego portu LAN rejestrator od kamer;
- czwarty port to będzie telewizor żeby ogarnąć IPTV
Macie coś do polecenia działające pod OpenWRT w sensownych pieniądzach najlepiej z gigabitowymi portami żeby nie trzeba było za chwilę wymieniać? Nie musi samo w sobie mieć wifi.
#kiciochpyta #siecikomputerowe
@D07IFP: nie bardzo wiem, co wywaliłeś, ale:
@D07IFP: kolego lepiej daj sobie siana z tym zabytkiem
@D07IFP: Dlaczego zależy ci na openwrt?
@D07IFP: A i tak swoją drogą IPTV masz od dostawcy (Orange) czy masz na myśli osobną apkę typu tivimate? Bo jeżeli od dostawcy to dochodzi dodatkowa konfiguracja w postaci vlan, multicast itd