Wpis z mikrobloga

Ile razy wracam myślami do tego jak miałem jeszcze <14 lat i jeszcze wierzyłem w te brednie, to aż mnie skręca na myśl o, k---a, spowiedzi.

Nie ma bardziej poniżającego rytuału w całej tej religii. Kościół zatruwa ci umysł i wspaniałomyślnie podaje odtrutkę w postaci spowiedzi, a potem od nowa. Dla dziecka to już w ogóle jest koszmar. Wszystko tak zaprojektowane żeby od jak najmłodszych lat wpędzać w ciągłe poczucie winy i strach przed piekłem. Ja p------e, jakie to jest z-----e, i ludzie w to wpędzają swoje dzieci bez zastanowienia.
#katolicyzm #ateizm #wielkanoc #bekazkatoli #wiara
  • 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Moonastro: w średniowieczu to jednak była jedna z myśli przewodnich. A co do Irlandii to owszem katolicki, generalnie to był bardzo mocno katolicki kraj.
A matka Teresa, JP II z jego zmianami w prawie kościelnym dotyczącymi pedofili i obiadki z pedofilami, Irlandia właśnie, to co się też w Australii (p-------a w latach 1950 - 2010) działo to nie jest historia wieków ciemnych tylko wydarzenia na przestrzeni ostatnich stu lat.
  • Odpowiedz
@TANSTAAFL: w Biblii nie ma nic o sakramentach, Jezus powiedział żeby spożywać wieczerzę dzieląc się chlebem i winem na jego pamiątkę. Małżeństwo również jest opisane w Biblii, opuści mężczyzna ojca i matkę... Nie powiedziałbym przynależność, ale wśród wierzących powinna być mocna społeczność, skoro są, jak Biblia mówi członkami jednego ciała (wzajemnie zasilające się stawy) żeby tak jak kościół opisany w dziejach apostolskich " Codziennie też jednomyślnie gromadzili się w świątyni,
  • Odpowiedz
@JaroSzmyt: To co tutaj sugerujesz to jest nic innego jak wojna o brand.
Nie ma znaczenia czy to zjawisko nazwiemy sakramentem czy jakoś inaczej. W każdym bądź razie raczej, wg. chrześcijan, nie mogę sobie pójść do kuchni wyjąć chleb z chlebaka, odmówić modlitwę nad nim i zjeść czyniąc to na wspomnienie/pamiątkę męki pańskiej.
Do tego potrzebuje jakiejś chrześcijańskiej wspólnoty i zazwyczaj też kapłana, by podczas liturgii dokonać tej czynności.
  • Odpowiedz
@TANSTAAFL: Przepraszam, że dopiero teraz. No jeśli chodzi o to czy potrzebna jest wspólnota - powiem tak, ale po to aby się budować. Czy ktokolwiek tam jest ponad tobą, albo jest Tobie potrzebny do tego żeby być z Bogiem w relacji czy też mieć jakiś przystęp, tu powiem, że nie. Wspólnota jest po prostu czymś korzystnym, aby żyć zwycięskim życiem jako chrześcijanin i jest to model przekazany nam przez Biblię.
  • Odpowiedz
@JaroSzmyt: W takim razie nie widzę większej różnicy między przynależnością do wspólnoty katolickiej, prawosławnej, protestanckiej czy świadków jechowych.
I tak, jeśli kapłan. jako następca apostołów, może tylko on sprawować eucharystię to jest ponad mną bo ma większe uprawnienia ode mnie. Tylko on może zapewnić mi pptrzebną eucharystię. Sam sobie nie mogę jej zapewnić bo nie mam uprawnień do tego.
Sama eucharustia była wymagana przez Jezusa więc nie mogę jej, jako
  • Odpowiedz
@TANSTAAFL: Eucharystia, w sensie pamiątka ostatniej wieczerzy? Następca apostołów, to trochę dziwne określenie na księdza bo dziś też są apostołowie, jest to jedna ze służb w kościele, są też inne. Ksiądz by się podpinal pod służbę pasterską chyba bardziej, ale nie myślałem o tym dłużej. A to o czym mówisz to WSM nie do końca rozumiem. Co było wymagane i do czego to było wymagane i co to znaczy zapewnić
  • Odpowiedz
Co było wymagane i do czego to było wymagane i co to znaczy zapewnić Eucharystie w twoim mniemaniu?

@JaroSzmyt: Zobacz sobie Jan 6, 26-63 i Mt, 26, 26-30.
Z tego co rozumiem sam sobie tego zrobić nie mogę. Musi być to zrobione na liturgii przez kapłana.
  • Odpowiedz
@TANSTAAFL: Okej, ale tam nie ma absolutnie mowy o tym o czym piszesz. Jezus mówi zeby zabiegać o pokarm który trwa ku życiu wiecznemu, potem fragment Mateusza gdzie jasno mówi że on oddaje swoje ciało i wylewa swoją krew za wielu - i mówi, aby z tego czerpać. Innymi słowy przyjmij to co Jezus Tobie zechciał dać - wydał sam siebie na ofiarę za grzech. Dlatego kiedy spotyka się zgromadzenie
  • Odpowiedz