Wpis z mikrobloga

Czemu programiści w polskim internecie są tak toksyczni jak dziadki na elektrodzie? Kompletny brak umiejętności interpersonalnych, bo zagadnienia humanistyczne są niegodne wielkiego Pana programisty?
#informatyka #programowanie #programista15k
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xiv7: chodzi Ci o te pojawiające się co kilka godzin identyczne pytania od wykopków o to jak zacząć programować? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lukasz-brak: @voot: np wchodzą nowi do nauki programowania to często jest "ty patrz, naoglądał się w internecie że będzie zarabiał 50k" i potem się człowiek boi w ogóle zadać jakieś pytanie, byłem i na studiach humanistycznych i informatycznych, na informatyce to jest kompletne buractwo jeśli chodzi o umiejętności interpersonalne, również wśród wielu wykładowców patrzących na wszystkich z góry
  • Odpowiedz
Płacz kasjera z maka z magistrem studiów gender o to, że nie jest tak samo szanowany jak ktoś, kto naprawdę coś produkuje/tworzy narzedzia/produkt, a nie tylko kolejny płakać o oburzeniu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@xiv7: i bardzo dobrze że się boi zapytać. Bo najczęściej pytają o głupoty albo 100 tezy o to samo. Wystarczy 30sek i google. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 47
@xiv7: Wiesz ile razy programista słyszy te same kretyńskie pytania w koło? Jeśli ktoś wchodzi z pytaniem jak zacząć programować i zarabiać 15k to ciężko to traktować poważnie, tak samo jak mam pomysł na apke, potrzebuje programisty xD dzielimy się 50/50.
Natomiast na konkretne pytania techniczne uzyskasz odpowiedź bez problemu. Programiści to często bardzo mili ludzie, tylko są uczuleni na leni i ignorantów.
Swój pierwszy większy projekt napisałem po 2
  • Odpowiedz
@xiv7: a to akurat mogę Ci wytłumaczyć, programiści zwykle są bardzo pomocni, całe programowanie krąży wokół pomocy sobie nawzajem, są miejsca jak np. stackoverflow, gdzie programiści sobie pomagają w rozwiązywaniu problemów, pomagają początkującym się odnaleźć, tworzą masę darmowych treści, blogów, kursów, tworzą otwarte oprogramowanie, aby pomóc innym.

Programiści ogólnie bardzo lubią pomagać innym, tłumaczyć coś komuś, uczyć, ale jeśli osoba pytająca sama się zaangażuje. Jeśli ktoś zada konkretne pytanie, sam coś
  • Odpowiedz
p wchodzą nowi do nauki programowania to często jest "ty patrz, naoglądał się w internecie że będzie zarabiał 50k" i potem się człowiek boi w ogóle zadać jakieś pytanie,

@xiv7: Programowanie to w dużej mierze wyszukiwanie rozwiązań problemów lub wymyślanie ich samemu. Jeśli taki początkujący ma problem użyć wyszukiwarkę lub zerknąć do historii tagu to jest to lekko irytujące - zwłaszcza gdy jest to nagminne.
  • Odpowiedz
@xiv7: zbyt kiepska praca (za dużo roboty, za mało pieniędzy) i świadomość, że się jest klepaczem kodu oraz wynikające z tego kompleksy

Kto dobrze zarabia i się nie narobi, a przy okazji jest dobrym mózgiem, zawsze znajdzie 5min na radę dla początkującego kolegi.

Sami zobaczcie takiego Jona Skeeta na StackOverflow - typ jest pewnie milionerem, pracuje dla największych firm na świecie, a ciągle odpowiada czasem na jakieś pytania w stylu
  • Odpowiedz
@Mecowaty: o takie komentarze mi chodzi, ktoś kto pracuje przy żywieniu mimo niskich zarobków jest bardziej potrzebny niż programista który patrzy na kogoś takiego z góry @voot: ja np podsyłałbym mu link jak zacząć
  • Odpowiedz
@voot: Najlepsi są ci, którzy zadają jakieś pytanie, dostaną odpowiedź i wpis automatycznie znika z mikrobloga XD. A następnego dnia kolejny z identycznym pytaniem.
  • Odpowiedz
@xiv7: ja nie ma, nic przeciwko pomocy, ale jak wchodzisz z pytaniem, to zrób za w czasu jakieś rozeznanie, podaj przykłady kursów, stronki, to uwierz mi, dostaniesz naprawdę solidne odpowiedzi, a jak ktoś przyłazi na "chorom curke", to nie nie spodziewa się żadnej sensownej odpowiedzi. Tak samo jak żale OPa. Nikt na to nawet poważnie nie spojzy.
  • Odpowiedz
  • 2
@xiv7: Jest milion tutoriali, jak zacząć, jak wybrać technologie, na czym się skupić od jakiego kursu zacząć. Może to być przytłaczające, ale tylko ty możesz dokonać wyboru i trzeba się przez to przebić, nie masz cierpliwości i zapału? Zapraszamy na kasę do maka.
Praca programisty to w 90% wyszukiwanie informacji i rozwiązań, 10% prawdziwego rozwiązywania problemów.
  • Odpowiedz
@xiv7: nie powiedziałbym, że programiści są bardziej toksyczni. Po prostu istnieje ogromne parcie na ten zawód i ciężko porównać tą sytuację do innego zawodu. Jak kojarzysz jakąś analogię z przeszłości to chętnie bym się dowiedział

Wyobraź sobie, że istnieje lokalny klub piekarzy. W tym klubie ludzie dzielą się przepisami, chwalą się swoim wypiekami i prowadzą dyskusje na temat wyrabiania ciasta. Nagle zawód stał się bardzo popularny, bo praca jest prosta
  • Odpowiedz
byłem i na studiach humanistycznych i informatycznych, na informatyce to jest kompletne buractwo jeśli chodzi o umiejętności interpersonalne

@xiv7: zupelnie sie nie zgodze. Na przykladzie swoim i moich znajomych (wiem, dowod angedotyczny, ale lepszego nie mam): na informatyce mialem na prawde wspanialych ludzi, kazdy sobie kazdemu pomagal, nie bylo wyscigu szczurow, bo i tak kazdy wiedzial, ze bedzie mial prace i hajs. Bedac na zarzadzaniu juz nie bylo tak kolorowo,
  • Odpowiedz