Wpis z mikrobloga

Pytanie do ekspertów od motocykle? Czy takie nacięcie dyskwalifikuje oponę z dalszego użytkowania? Profilaktycznie zamówiłem nową, po świętach pewnie ją wymienię. Opona jest z 2020 roku, jakiś shit budżetowy, ekonomiczny poprzedni właściciel założył. Moto to tylko 125 (jeszcze), więc jakiś dużych prędkości nie ma. Na grupce facebookowej mówią żeby jeździć obserwować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#motocykle #motocykle125 #opony #wulkanizacja #kiciochpyta
veranoo - Pytanie do ekspertów od motocykle? Czy takie nacięcie dyskwalifikuje oponę ...

źródło: comment_1649928028yNBqnAJOcNQWbbh4D0mcxw.jpg

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@veranoo: Jak trzyma ciśnienie, to może nie jest głęboko uszkodzona. Ja jednak bym profilaktycznie zmienił. Sama guma tej opony wygląda kiepsko.

Moto to tylko 125

@veranoo: Powiem Ci, że to nie jest żaden argument. Takie 125 do 90km\h spokojnie się buja i to już są prędkości przy których można sobie mocno krzywdę zrobić.

Metzeler ma dosyć przystępne cenowo gumy.
  • Odpowiedz
@veranoo: Co to za moto? Co to za opona? Zastanawia mnie dlaczego ona jest taka pomarszczona a ma 2 lata?
Zasada jest taka ze jak to przod i mocy motocykl to sie zawsze wymienia na nowa. Tył natomiast zawsze sie naprawia.
  • Odpowiedz
@veranoo: Jeśli zdecydujesz się jeździć i obserwować, to oszczędzoną kasę zainwestuj w kamerkę na kask. Jak opona jebnie w trakcie jazdy, to będzie chociaż dobry filmik na sadistica. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jeśli zdecydujesz się jeździć i obserwować, to oszczędzoną kasę zainwestuj w kamerkę na kask. Jak opona jebnie w trakcie jazdy, to będzie chociaż dobry filmik na sadistica. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@smiech2: NIe, zdecydowałem się ją wymienić tak jak napisałem. Tylko wymiana opony w moto jest trochę problematyczna.
  • Odpowiedz
@PancakeV: Dzisiaj ładna pogoda to chciałem podjechać na najbliższą stację sprawdzić jak ciśnienie, sprawdzam przeważnie co tankowanie ciśnienie w oponach. We wtorek jeszcze się dobrze prowadził.
  • Odpowiedz
@veranoo: Dojedziesz, o ile powietrze nie schodzi. Opony w pojazdach silnikowych są z nieco innych technologii i mieszanek, niż rowerowe; nawet spore uszkodzenia czy śruby i kości zwierząt w oponie nie koniecznie sprawią, że na oponie nie przejedziesz kilometra.
Po prostu nie pruj 80km/h a 50km/h max i będzie dobrze*

• Odpowiedz