Wpis z mikrobloga

W jaki sposób robi się kopalnie w megabase? Wszystkie kopalnie zwożą surowce do wielkiej fabryki z piecami, a dalej już rozwożę do fabryk? Osobne kopalnie i dowożenie do pojedynczych baz zaczyna mieć coraz mniej sensu :/

Chyba, że zwozić surowce do jednej bazy przeładunkowej i stamtąd dopiero rozwozić to do konkretnych baz?
#factorio
  • 9
@Ranger: chodzi o to że robisz jak chcesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja stosuję Twoją metodę póki co mi wystarczy.
Niektórzy robią tuż obok złoża piece i stamtąd sobie pobierają gotowy surowiec. Próbuje, eksperymentuj, na tym polega ta gra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niektórzy robią tuż obok złoża piece i stamtąd sobie pobierają gotowy surowiec.

@kaosha: tak właśnie zacząłem robić, ale pojawia się problem z dystrybucją do dużej ilości małych baz - bo na razie mam tak, że jedna, dwie lub trzy kopalnie zaopatrują mi jakąś bazę, ale zaczyna się robić z tym śmietnik (bo surowce w kopalniach się kończą). Jeśli wszystkie bazy z żelazem nazwę tak samo, to będzie problem, że może pociąg
@OjTakByczq: a widzisz, to muszę ogarnąć (myślałem, że trzeba w takiej sytuacji ciągnąć czerwone/zielone druty między wszystkimi stacjami, których ta zasada by miała dotyczyć - na razie tylko na kalkulacjach oparłem zużycie lekkiego i ciężkiego oleju () )
@Ranger: Dobrze jest przyjąć jakąś strategię na początku budowania (main bus, city blocks) i dopasowywać resztę infrastruktury pod to. W main busie zwożę do #!$%@? huty i wrzucam przetopione na 1-2-4-8-16 taśm (w zależności od poziomu rozwoju ;).
@Ranger: weź pod uwagę to, że gotowych miedzianych/żelaznych płytek zmieści się w pociągu 2 razy więcej niż rudy. Ruda tworzy stacki po 50 sztuk, gotowe produkty po 100. Jeszcze korzystniej to wychodzi w przypadku stali, która na 1 sztukę potrzebuje 5 części rudy. Jeśli masz w pobliżu kopalni źródełko węgla albo nadmiar prądu, żeby używać pieców elektrycznych, to najlepiej tworzyć płytki na miejscu
myślałem, że trzeba w takiej sytuacji ciągnąć czerwone/zielone druty między wszystkimi stacjami

@Ranger: kiedyś tak się robiło ale teraz wystarczy w przystanku ustawić ile może do niego jechać pociągów. Mimo to nadal mam wielki zestaw pieców w centrum bazy z wielkim dworcem ( ͡° ͜ʖ ͡°)