@dasistfubar: O tych mitycznych kunach słyszałem ale nie znam nikogo komu kuna zrobiłaby szkody bo niby jak? Jest deskowanie okapu, jest ciężka dachówka. Nie bardzo jest którędy wejść. Ew miejsca można skutecznie zabezpieczyć stalową siatką. Poza tym jeżeli w projekcie masz membranę i dachówkę i dajesz na dach pełne deskowanie to sobie przelicz czy czasem nie przekroczysz maksymalnego obciążenia. Jakbym dał deskowanie u mnie to bym przekroczył. Po trzecie, koszt
@01101010_01100001: Na fb jest cała masa ludzi, którym kuny weszły w ocieplenie dachu i nie można ich usunąć. Ja bym powiedział projektantowi już na etapie projektowania, że ma zrobić deskowanie. Dodatkowo w obecnych czasach - gdy na dachówkę niektórzy czekają po pół roku - zastosowanie pełnego deskowania i na to papy chroni dom do momentu dostawy dachówki.
Muszę w nowobudowanym domu zaplanować dach. Co polecacie - podbitka, czy nadbitka i dlaczego?
Na co szczególnie zwrócić uwagę?
Pełne deskowanie, czy zostawić częściowe, jak w projekcie?
Poza tym jeżeli w projekcie masz membranę i dachówkę i dajesz na dach pełne deskowanie to sobie przelicz czy czasem nie przekroczysz maksymalnego obciążenia. Jakbym dał deskowanie u mnie to bym przekroczył.
Po trzecie, koszt
Dodatkowo w obecnych czasach - gdy na dachówkę niektórzy czekają po pół roku - zastosowanie pełnego deskowania i na to papy chroni dom do momentu dostawy dachówki.