Wpis z mikrobloga

@Omicron: niestety wymordowali wszystkie regionalizmy. To fakt ludzie z Wrocławia potrafią mi zarzucić, że czasem zaciągam mimo, że jestem z historycznego serca Polski z nazwiskiem na "Ski" a oni nazwiska na "UK", zza Bugu historycznie. Nie mam z tym problemu, taka ciekawostka.
  • Odpowiedz
@Omicron: Nie jest to wykluczone, ale wątpię, że przebili, bo sporo ludzi też jedzie np.: do Niemiec. PiS podaje statystyki ile do Polski wjechało ludzi, ale unika podawania informacji ile zostało. Pewnie za jakiś czas będzie można coś więcej powiedzieć po PESELach.
  • Odpowiedz
@Omicron: dlaczego tak polubili wrocław? jest dosc daleko od granicy i zawsze mnie zastanawiało skąd tam tylu ukraińców

@wewerwe-sdfsdfsdf: Popatrz, co znajduje się w Bielanach Wrocławskich, Biskupicach Podgórnych, Nowej Wsi Wrocławskiej itd. Cała kupa najróżniejszych zakładów, które są w stanie pochłonąć wielu pracowników.
  • Odpowiedz
@M4rcinS: chciałem się kiedyś przenieść do Wrocławia, mieszkam 100km od niego i 100km od Poznania ;) w sumie nie wiem co teraz myśleć^^ odczekam z rok i zobaczę gdzie lepiej
To miasto zaraz stanie przez korki :)
  • Odpowiedz
@Omicron: Będą musieli dokupić parę pociągów dla Kolei Dolnośląskich i zagęścić rozkłady jazdy. Mieszkając w Warszawie nie próbuję nawet wyobrazić, jakby wyglądał transport bez kolei miejskiej i regionalnych. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
przypominam, że to miasto to w 80% przesiedleńcy z Ukrainy anyway

@Jrv20: Jakieś źródło na potwierdzenie tej wartości? Repatrianci ze wschodu stanowili na Śląsku mniej niż połowę przesiedleńców i chętniej wybierali wieś. Resztę stanowili osadnicy z centralnej Polski oraz szabrownicy, którzy ostatecznie zostali na miejscu i chociaż brak konkretnych liczb to zgaduję, że wybierali miasta.
  • Odpowiedz
@M4rcinS: wystarczy, że zwolnią konserwatora zabytków i wyburzą trochę budynków, poszerzą drogi i będzie git :)
we Wrocławiu durny konserwator nawet kostki niemieckiej nie pozwala pokryć asfaltem, bo jest zabytkowa

"oficjalnie 643 782 mieszkańców[5], piąte pod względem powierzchni – 292,82 km². Z wyliczeń MPWiK i policji wynika, że rzeczywista liczba ludności Wrocławia wynosi od 825 tysięcy do 1 miliona osób"
tylko, że jeśli faktycznie jest 250 tysięcy Ukraińców, to już
  • Odpowiedz
@Tytanowy: Ciekawe pytanie, wg tego opracowania wyglądało to następująco:

Struktura ludności miejskiej na Dolnym Śląsku według pochodzenia terytorialnego w grudniu 1950 r. (przy uwzględnieniu miejsca zamieszkania w 1939 r.) przedstawiała się następująco: największą grupę stanowili migranci wewnętrzni (62,2%), następnie przesiedleńcy i reemigranci (32,4%), zaś najmniejszy udział miała ludność miejscowa (5,4%).
  • Odpowiedz
@Omicron: i przez tych ludzi nie moge wynajac mieszkania, zajete wszystko, a to co zostało to za takie absurdalne pieniądze, że głowa mała. ci ukraińcy tez niezli, jakis polak wstawia ogłoszenie o wynajmie na grupce na fb, a ukraina cyrylicą zadaje pytania. na uj pokombinować z translatorem XD post wstawiony i w 5 minut jest 10 odpowiedzi. same ukry. Ja rozumiem, że trzeba pomagać, ale w rozsądnych ilościach, a nie
  • Odpowiedz
@shelby0153: zaraz Ci powiedzą, że nic się nie zmieniło :) ciotka w kolejach dolnośląskich jest dowódcą pociągu i mówi, że 1/3 wrocławia to ukry :D
powinna być jakaś równomierna relokacja czy co
  • Odpowiedz