Wpis z mikrobloga

@dlolb: po 1. To na 99% konstrukcją nośną nie jest żelbet tylko stal, po 2. To głównym problemem przy takich konstrukcjach jest moment który tworzy sie w miejscu gdzie element zaczyna być w powietrzu, wiec gdybys przedłużył ta szybę nawet i o metr i dołożył 10 śrub to i tak nie miałoby to większego znaczenia. Po 3. Folia za pewne jest pomiędzy taflami, ale bardziej ze względów bezpieczeństwa niż „działająca
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@dlolb: po 1. To na 99% konstrukcją nośną nie jest żelbet tylko stal, po 2. To głównym problemem przy takich konstrukcjach jest moment który tworzy sie w miejscu gdzie element zaczyna być w powietrzu, wiec gdybys przedłużył ta szybę nawet i o metr i dołożył 10 śrub to i tak nie miałoby to większego znaczenia. Po 3. Folia za pewne jest pomiędzy taflami, ale bardziej ze względów bezpieczeństwa niż „działająca
  • Odpowiedz
@dlolb: Nie znałem regułki na kruchość, w każdym razie z tego co napisałem wynika dokładnie to samo. I skoro tak to kumasz, to chyba przyznasz racje, że w tym przypadku folia „zbrojenie” znajduje się pomiędzy dwoma takimi samymi elementami, czyli w miejscu dokładnie zerowego momentu przekroju, a jak już tez pewnie wiesz, to powinno się znajdować w górnej części, żeby równoważyć sile rozciągająca.
No tak, bo o nośność przekroju się
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@makafaka: niekoniecznie folia musi być po środku, zależy ile tafli szkła przeplatasz i w zależności od tego osiąga się różne nośności przekroju, szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jak to jest liczone i jak robią to, że ta skrajna rozciągana tafla nie pęka, znając życie to rozkład naprężeń w takim modelu zespolonym może być inny niż w modelu jednorodnym. To już wąska wyspecjalowana działka, może ktoś tu się zna lepiej
  • Odpowiedz
laminat, szklo po 10mm powodzenia w #!$%@? tego możecie #!$%@? mlotkiem i prędzej mlotek sie odbije i wam #!$%@? specjaliści xD

@Odki: Każdy wie, że szkło potrafi być zajebiście wytrzymałe. Dobrym przykładem są domowe akwaria, na ściany których napierają setki litrów, ale problem w tym, że to jest mocne, gdy jest fachowo #!$%@? i stabilne. A te schody na takie nie wyglądają.
  • Odpowiedz
domowe akwaria, na ściany których napierają setki litrów

@Antibambino: jakie setki litrów, ciśnienie hydrostatyczne zależy od wysokości słupa cieczy, nie ma znaczenia ile litrów jest w zbiorniku. Fakt, że szkło wykonane odpowiednią technologią może być bardzo wytrzymałe, ale akwarium to akurat średni przykład ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Antibambino: fizyki akurat tam raczej nie było, ale już mniejsza z tym. Tutaj to akurat ma fundamentalne znaczenie, co już zresztą wiesz z wyjaśnienia wyżej, więc nie wiem co to za mało zgrabne i dziwnie agresywne próby udawania że jest inaczej, no ale twoja sprawa. To jest pierdoła, jeżeli znajdziesz sposób żeby się uspokoić to na drugi raz go zastosuj zanim zaczniesz pisać
  • Odpowiedz