Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie jedna rzecz. Zagraniczne firmy sprzedające swoje produkty u ruskich dostarczają tam swoje produkty, ale w zamian wyciągają stamtąd kasę, zysk ze sprzedaży. Skoro znikną towary zagraniczne, to niedługo mogą w to miejsce wejść towary ruskie. Wiadomo, że w większości nie będą dorównywać jakością produktom zachodnim, ale kasa z zysków przestanie wypływać od ruskich gdzieś indziej. Zastanawiam się, czy takie sankcje mogą długofalowo wyjść ruskim na kożyść...
#gospodarka
  • 6
@Laszl0 też mnie to trochę ciekawi, chyba Japonia kiedyś miała taki model gospodarczy że wszystko sama robiła.

@zaslav cała gospodarka to nie tylko procesory, chociaż wiem że to ważna gałąź
@fraciu: No ok, tylko nawet takie bazowe gałęzie ich gospodarki jak wydobycie ropy, czy rolnictwo stoją nie raz na zagranicznym sprzęcie czy oprogramowaniu, a to się zużywa, trzeba części zamiennych, serwisu, a to nie tak łatwo na szybko zastąpić rodzimą techniką. Tak samo lotnictwo, rosyjskie lotnictwo lata na Airbusach czy Boeingach, a to też kluczowa gałąź w takim dużym kraju, gdzie są miasta do których inaczej niż drogą lotniczą praktycznie się